Çikolata kisti yedi doktor gezdiriyor

Kadınlarda kronik ağrı ve kısırlığın en önemli nedenlerinden endometriozise (çikolata) kisti, farkındalığının düşük olması nedeniyle 8 yıl geç tanı konuluyor.

Yayınlanma: 28.03.2018 - 21:21
Abone Ol google-news

Kısırlık ve kronik adet ağrılarının yüzde 25’inden sorumlu olan endometriozis (çikolata kisti) hakkındaki farkındalığın yetersiz olması nedeniyle hastalar ortalama 7 doktor tarafından muayene ediliyor ve kendilerine tanı konulana kadar aradan 8 yıl geçiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Urman, zamanında, eksiksiz ve doğru olarak uygulanan ilaç, cerrahi veya tüp bebek tedavileri ile endometriozise çare bulunabileceğini belirterek, “Hatalı tedavi ile telafisi olmayan sonuçlara sebep olunabilir” dedi. Koç Üniversite - si Hastanesi ve Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi’nde, Bayer’in desteğiyle açılan Endometriozis Klinikleri, dün düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantıya Amerikan Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Esen ile Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Dursun Buğra da katıldı. Burada konuşan VKV Sağlık Kuruluşları Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Urman, üreme çağındaki kadınları etkileyen endometriozisin, rahim iç duvarı (endometrium) dokusunun alt karın bölgesindeki (pelvis) organlara yerleşmesiyle oluşan kronik bir hastalık olduğunu söyledi.

‘Kısırlığa yol açabilir’

Urman, hastalığın tüplerin ve yumurtalıkların fonksiyonunu bozarak kısırlığa da yol açabildiğini vurgulayarak “Yerleştiği organa bağlı olarak adet ve cinsel ilişki sırasında ağrı, bağırsak alışkanlıklarında değişme, idrar yakınmaları yapabiliyor” dedi. Hastalığın nadir de olsa başka organ ve dokuların tutulumuna bağlı olarak burun kanaması ve kanlı balgam gibi belirtilere de neden olabileceğini kaydeden Urman, daha çok 30-40 yaş arasında görüldüğünü anlattı.

200 milyon kadın

Bayer Kadın Sağlığı ve Erkek Sağlığı Pazarlama Müdürü Pelin İçil ise endometriozisin tüm dünyada 200 milyon kadını etkilediğini ancak ülkemizde farkındalığın halen yeterince yüksek olmaması ve semptomların adet sancısı ile karıştırılması nedeniyle, ne yazık ki tanı oranının da düşük olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler