Her can sıkıntısı bipolar değildir

Hastalık özellikle bahar aylarında atağa kalkıyor. Stresli dönemler gebelik ve lohusalık gibi özel durumlarda da tetiklenebilir.

Yayınlanma: 29.03.2018 - 21:37
Abone Ol google-news

“İki uçlu mizaç bozukluğu” olarak da bilinen bipolar bozukluk, genellikle 20’li yaşlarda başlıyor. Bipolar bozukluğun özellikle bahar aylarında atak gösterebileceğini ifade eden uzmanlar, stresli dönemlerde, gebelik ve lohusalık gibi özel durumlarda tetiklenebileceğine dikkat çektiler ve eklediler: “Tedavi hedeflerine ulaşmak ve kişilerin hayatın içinde var olmalarını sağlamak için önce damgalamayı çözmek lazım.”

30 Mart Dünya Bipolar Günü, kendisinin de bipolar bozukluğu olduğu kabul edilen ünlü ressam Vincent van Gogh’un doğum gününde kutlanıyor. Psikiyatrist Emre Tolun Arıcı, bipolar bozukluğun manik depresif hastalık, iki uçlu mizaç bozukluğu olarak da bilinen önemli bir psikiyatrik bozukluk olduğunu söyledi.

Depresyon dönemi

Arıcı, “Mani/hipomani”, “depresyon” “karma” gibi çeşitli dönemleri kapsayan duygudurum atakları ile karakterize olan hastalığın depresyon döneminde; çökkünlük, mutsuzluk, hayattan keyif alamama, değersizlik düşünceleri, karamsarlık, konsantrasyon güçlüğü, halsizlik, vücut ağrıları, uyku, iştah değişiklikleri, intihar düşünceleri gibi belirtilerin ortaya çıktığını anlattı. Atakların belli mevsimlerde özellikle bahar aylarında tetiklenebileceğini kaydeden Arıcı, “Hastalığın oluşmasında, genetik yatkınlıklar, beyinde biyolojik maddelerde değişiklikler, stres ve travmalar etkili olabilmektedir” dedi.

Beyin hastalığı

Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, bipolar bozukluğun bir beyin hastalığı olduğunu dile getirerek, “İnsanlar canları sıkılınca bipolar olmuyorlar. Hepimizde biraz bipolarlık falan yok. Bu bir rahatsızlık. Tıpkı astım, migren gibi insanlarda olabiliyor ve olduğu zaman da insanlarda tedavi edilmesi gereken bir durum” dedi.

DAMGALAMAYIN

Bipolar Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sibel Çakır “Bipolar bozuklukta görülen depresyon hayati, ciddi riskleri olan, mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gereken bir tablo. Bipolar bozukluğu olan kişilere ‘İlaçlarını kes, bunlar bağımlılık yapar’ gibi önerilerde bulunulmaması gerekiyor. Damgalama konusu da çok önemli. Hastalar hayatın içinde var olmalı. Hastalık kuşaklarca sessiz kalabiliyor. Bazen uyarıcı yoğun bir stres, madde kullanımı, hızlı bir yaşam, az uyuma, uyarıcıların kullanılması, bazen de hiçbir şey olmadan direkt belli bir yaşta ortaya çıkabiliyor. Kişiden kişiye farklılıkları çok görüyoruz. Bazı hastalar depresyon ağırlıklı devam ederken, bazı hastalar mani yaşıyorlar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler