Vücutta 10 alarm zili

4 kadından birinin yakalandığı meme kanseri için uyanık olun.

Yayınlanma: 08.04.2018 - 22:58
Abone Ol google-news

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserlerin başında geliyor. Türkiye’de her 4 kadından biri meme kanseri. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkan Doğan, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerek “Bunun için en önemlisi bireyin farkındalılığın artırılması, kendini tanımasıdır. Kadınlar memesinin şeklini, biçimini, periyodik değişimleri takip etmeli, yeri gelince erken şekilde davranıp hekime başvurarak onun takibini yapmalı” diye konuştu.

Aylık takipler

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Doğan, modern yaşam biçimleri, obezitenin artması gibi nedenlerle meme kanseri vakalarına daha sık rastlandığını belirterek “Erken tanı ve teşhisin konulması önemli. Bunun için en önemlisi bireyin farkındalılığın artırılması, kendini tanımasıdır. Memenin şekli, periyodik değişimleri takip edilmeli” dedi. Doğan, belirtilere ilişkin ise şunları söyledi: “Memede lezyon, yumru, meme başında çekilme, akıntı, meme derisinde değişiklik (portakal kabuğu hali), asimetri, koltuk altında beze, kanlı akıntı, kilo kaybı, köprücük kemiklerinde - göğüs kemiğinde şişlik gibi belirtiler bizim alarm semptomu denilen belirtilerdir. Bu belirtiler ilk ortaya çıktığı dönemde de görülebilir. Bunlardan biriyle de ortaya çıkabilir. Kadınlar, 20’li yaşlardan itibaren periyodik takiplerini kendine yapmalı. Ayna karşısına geçip ellerini başının üstüne kaldırmalı, her iki elini beline koyup asimetri var mı buna bakmalı. En temel tetkiklerden birisi de mamografidir.

Sağlık Bakanlığı’nın kanserde erken tarama programları içine resmi olarak koyduğu ve erken tanı ve teşhis merkezlerinde de ücretsiz olarak yaptırılan radyolojik görüntülemedir. 40 yaşından sonra bir kez yapıldıktan sonra anormallik yoksa her iki yılda bir 50 yaşına kadar yapılmalıdır. 50’den sonra 69’a kadar yıllık yapılması gerek. Meme kanserinde tümörün çıkarılması ve temizlenmesi cerrahi ile mümkün. Meme tümöründen böylelikle kurtulmak mümkün. Kemoterapi, radyoterapi, hormon terapisi ile de yapılıyor. Meme kanseri riskini azaltmak için sebze-meyveden zengin beslenilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalı, kilo kontrolü sağlanmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, stresten uzak kalınmalı.”

 

Tedaviden 5 yıl sonra bebek

Doç. Dr. Erkan Doğan, meme kanseri tedavisi gören kadının anne olabileceğini belirterek “Bunun için tedaviden ilk 5 yıldan sonra gebe kalmasını tercih ediyoruz” dedi. Tedaviye yeni ilaçların da eklendiğini anlatan Doğan, bunun tedavide başarı oranlarını da artırdığını anlattı. Doğan “Yeni hormon terapi ile bazı ilaçlar da eklendi. Yüz güldürücü bir şey. Çok fazla gelişme var” diye konuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon