İşte sağlık devrimi: Tomografi'de ücretli torpil

Tükiye’deki sağlık politikaları, parası olanın sağlık hizmeti aldığı bir noktaya getirildi.

Yayınlanma: 19.07.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

 Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), hastanelerde aylar sonrasına verilen tomografi randevularını öne aldırmak için “torpili kılıfına uydurdu”. Bir tıp fakültesi hastanesinde aylar sonrasına verilen tomografi randevusu, bedeli karşılığına, 5 dakika içinde gerçekleşebiliyor. Böylelikle “sağlığın bedelini ödeyen”hasta aylarca beklemek yerine tomografisini anında çektiriyor. Hastanın tomografisi, “SUT’ta yapılan değişikliklere istinaden ilave ücret uygulamasını kabul ediyorum” şeklinde bir kâğıt imzalatılmasının ardından “Acil Servis”te çekiliyor. 122 lira fark ödeyen hastaya, “Bilgisayarlı tomografiler (mesai dışı öğretim üyesi muayene veya tedavi farkı)” yazan Maliye Bakanlığı makbuzu veriliyor.

Tükiye’deki sağlık politikaları, parası olanın sağlık hizmeti aldığı bir noktaya getirildi. Parası olan kuyruk beklememek ya da herhangi bir işlemde “aylar sonrasına atılmamak” için yüzde 200 katkı payı ödemeyi göze alarak özel hastanelere giderken, parası olmayanlar bir tomografi için dahi aylarca beklemek zorunda bırakılıyor. Ancak para, devlet hastanelerinde veya üniversitelerin tıp fakültelerinde de diğer hastaların önüne geçmenizi sağlayabiliyor. Üstelik para vererek, yapılan işlemin makbuzu da anında alınabliliyor. Tamamen yasal bu uygulama, devlet hastanelerinde dahi parayla sağlığın geldiği noktayı gözler önüne seriyor.

‘Parayla tomografi çekilir’

Uygulamanın bir örneği Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşandı. Buna göre, böbreğinden rahatsız olan bir hastaya 2 ay sonrası için randevu verildi. Hasta, ağrılarının artması üzerine bir an önce tedavi olmak istedi. Bunun üzerine hastaya, “...Resmi Gazete’de yayımlanan SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişikliklere istinaden ilave ücret uygulamasını kabul ediyorum” yazılı bir kâğıt imzalatıldı.

Ağrın varsa, 122 lira

Tomografi, ağrılı hastanın 122 lira fark ödemesiyle anında hem de “Acil Servis”te çekildi. Hastaya bu ödeme karşılığında Maliye Bakanlığı’ndan “Alıntı makbuzu” verilirken, makbuzun üzerinde “Bilgisayarlı tomografiler (mesai dışı öğretim üyesi muayene veya tedavi farkı)” yazması di


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler