‘Ciğerimin köşesi’

Bir oğlu boğularak yaşamını yitiren babaya diğer oğlu karaciğeriyle can verdi.

Yayınlanma: 08.05.2018 - 23:45
‘Ciğerimin köşesi’
Abone Ol google-news

14 yıl önce bir oğlu gölette boğularak hayatını kaybeden 41 yaşındaki Halil Sönmez, yıllarca yaşam mücadelesi verdiği sirozdan diğer oğlundan nakledilen karaciğer parçası ile kurtuldu. Ameliyatın ardından hayata tekrar bağlanan Halil Sönmez, “Bir evladımı toprağa verdim diğer oğlum karaciğeriyle bana hayat verdi” dedi. Sinop Boyabat’ta fırıncılık yapan Halil Sönmez, 7 yıl önce işten eve gelirken yolda fenalaştı. “Bir anda gözlerim karardı” diyen Sönmez, ayakta durabilmek için park halindeki bir otomobile yaslandı. Kendisini oto hırsızı sanan polisin yanına gelerek kolundan tuttuğu sırada fenalaşan Sönmez kan kusmaya başladı. Polisin çağırdığı ambulansla acilen hastaneye kaldırılan Sönmez, “Belki o polis durumumdan şüphelenmese çok daha kötü bir durumda olabilirdim” diye konuştu. Boyabat’taki hastaneden Sinop’a sevk edilen Sönmez’e burada mide kanaması geçirdiği söylendi. 5 ünite kan verilen Sönmez, 12 gün kaldığı hastaneden çıktıktan bir süre sonra midesindeki sorunu netleştirmek için endoskopi yaptırdı. Boğazından midesine kadar varis olduğu ve kanamanın bu nedenle gerçekleştiği belirlenen Sönmez’in karaciğerinde siroz olduğu ortaya çıktı.

‘Bir şeyin yok’ dediler

Yıllar önce göz bebeklerinin sarı olmasından şüphelenerek doktora gittiğini söyleyen Sönmez, “O zaman doktorlar bir şeyimin olmadığını söylediler. Ben de hiçbir rahatsızlık yaşamadığım için üzerinde durmadım. Karaciğerimde sorun olduğunu söylediklerinde Samsun’a gittim. Hastanede 3 ay tedavi gördüm. Sonunda karaciğer sirozu olduğumu söylediler. Farklı doktorlardan tavsiye almak için İstanbul’a geldim. Cerrahpaşa’da muayene olunca organ nakli olmam gerektiği söylendi” diyerek başından geçenleri anlattı. Organ nakli için ismini listeye yazdıran Sönmez için bir süre sonra kadavradan karaciğer çıkmasına karşın İstanbul’a gelene kadar karaciğer bir başkasına nakledildi.

Gölette boğulmuştu

İlk günden beri karaciğerini bağışlamak isteyen oğlunun yaşı küçük olduğu için kadavradan organ beklemeye karar veren Sönmez, bir şoku da organ bağışlamak isteyen akrabasının son anda vazgeçmesiyle yaşadı. Doktorların artık karaciğer nakli olması gerektiği konusunda uyardığı Sönmez, oğlunun ısrarlarına daha fazla dayanamadı. 14 yıl önce bir oğlunun evlerinin yakınındaki gölette boğularak hayatını kaybettiğini anlatan Sönmez, “Bir oğlumu kaybettiğim için oğlum Necati’den karaciğer almak istemiyordum. Ancak oğlumun çok ısrar etmesi ve doktorların da artık nakil olmam gerektiğini söylemesi üzerine karar verdik. Bir oğlumu kendi ellerimle toprağa verdim, diğer oğlum karaciğeriyle bana can verdi” dedi.

‘Beni çok duygulandırdı’

İstanbul’a gelerek Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat ile temasa geçen ailenin yapılan tetkiklerinde nakil için bir sorun olmadığı belirlendi. Prof. Polat ve ekibinin gerçekleştirdiği başarılı operasyonun ardından oğlundan alınan karaciğer parçası ile tekrar hayata bağlanan Halil Sönmez, “Oğlum benim ciğerimin köşesi. Şimdi oğlumun karaciğerinin parçası ile tekrar hayata tutundum. Karaciğerini vermesi beni çok duygulandırdı” değerlendirmesini yaptı.

Babama borcumu ödeyemem’

Babasına karaciğerinin parçasıyla hayat veren Necati Sönmez (22), hastalığın ortaya çıktığı ilk günden beri kendisinin karaciğerini vermek istediğini anlattı. Necati Sönmez, özetle şunları dile getirdi: “Bizi büyüten, her zaman kol kanat veren babama ne yapsam borcumu ödeyemem. Babamın hastalığı ortaya çıktığında ben küçüktüm. Karaciğer nakli için yaşım tutmuyordu. Babama sürekli başka birisini düşünmemesini, karaciğeri benim vereceğimi söylüyordum. Şükürler olsun bana can veren babam için ben de bir şeyler yapabildim.”

‘Cankurtaran  simidi oluyor’

Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat ise özetle şunları kaydetti: “Hastamız kriptojenik denilen nedeni bilinmeyen bir durumdan dolayı karaciğer sirozu olmuş. Siroz hastalarında görülebilen varis kanaması nedeni ile yapılan tetkikler sayesinde tanısı konuldu. Özofagus yani yemek borusu varis kanamaları hayati tehlike gösterebilmektedir. Özellikle tekrarlayan varis kanamalarında nakil yapılması hayati önem taşımaktadır. Halil Bey’e de oğlundan alınan karaciğer parçası ile başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Organ bağışı özellikle kadavra bağışı bu gibi ümitsiz bekleyişler için cankurtaran simidi olmaktadır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler