Diyabetliye aşı uyarısı

Diyabetin Türkiye’deki kronik hastalıklar içinde en sık görülenlerden olduğunu söyleyen Prof. Deyneli, bu kişilerden yarısının hastalığının farkında bile olmadığına dikkat çekiyor.

Yayınlanma: 20.05.2018 - 21:25
Abone Ol google-news

Türkiye’de 20 yaş ve üzeri her 7 kişiden biri diyabetli yani şeker hastası. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nden Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli diyabetin tedavi edilmediği takdirde göz, böbrek, sinir ve kalp damar sisteminde hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabileceğini belirterek, “Diyabetli bireyler grip, zatürree, Hepatit B gibi aşıları yaptırmalı. Bu hastalıklar günümüzde özellikle uygun aşılama ile önlenebilecek hastalıklardır” dedi. Diyabetin toplumda en sık görülen kronik hastalıklardan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deyneli “20 yaş ve üzeri her 7 kişiden biri diyabetli ve bunların yarısı da bunun farkında bile değil. Kronik hastalıklar eğer iyi kontrol edilmezse vücudumuza beklenmedik ek zararlar verebilir” uyarısında bulundu.

Aşılamanın hastalıkları önlediğini ve bunun tartışmaya açık olmadığını kaydederek “Diyabetlilerde kan şekeri iyi kontrol edilse bile kan şekerinin arttığını görüyoruz. Kışın ağır gribin diyabetli bireylerde ölümcül olma riski fazla. Eğer aşılanmazsanız ölümcül olabilir. Birçok diyabetli birey bu nedenle hastaneye yatıyor. Grip aşısı mutlaka ve en geç kasım ayında diyabetli bireylere uygulanmalı. Zatürree aşısı da diyabetli bireylerde gereklidir” diye konuştu.

ULUSLARARASI OTORİTELER ÖNERİYOR

* Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan İmmunizasyon Danışma Kurulu gibi uluslararası otoriteler tüm diyabetli hastalarda influenza, hepatit B ve pnömokok aşıları yapılmasını öneriyor.

* İki yaşından itibaren, 64 yaşına kadar tüm diyabetlilere 23 valanlı pnömokok polisakkarid aşısı (PPSV23) uygulanmalı.

* İleri yaş grubunda (65 yaş) pnömokok aşısının etkinliği gösterilmişse de tekrarlanması önerilmektedir.

* Daha önce aşılanmamış olan, 19-59 yaş aralığındaki diyabetlilere hepatit B aşısı (HBV) yapılmalıdır.

* Endemik bölgelere seyahat edecek diyabetliler, gidecekleri bölgeye özgü aşılarını yaptırmalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler