Sanatçıların tepki istifası

Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Çetin Aydar’ın müdürlük görevinden istifa etmesinin ardından bugüne değin 11 öğretim görevlisi, sanatçı ayrıldı.

Yayınlanma: 27.04.2015 - 11:24
Abone Ol google-news

Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda (AÜDK) istifa krizi yaşanıyor. Konservatuvarın müdürü Prof. Çetin Aydar’ın görev süresinin dolacağı 11 Nisan’dan bir gün önce istifasını vermesi ve ardından göreve Prof. Hasan Yener’in atanmasının ardından bugüne değin dışarıdan ders veren 11 öğretim görevlisi, sanatçı istifa etti. İstifanın gerekçesi olarak Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’le konservatuvar arasında yaşanan “yönetim krizi” olduğu belirtilirken, rektörlükten istifa eden 11 öğretim görevlisi sanatçıya, sözlü, “Konservatuvara dönmezseniz, hakkınızda soruşturma başlatırız” uyarısı yapıldığı da öğrenildi.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre AÜDK’de yaşanan krizin nedeni Prof. Dr. Erkan İbiş’in rektör olarak atanmasına değin uzanıyor. Prof. Dr. Cemal Taluğ’un rektörlüğü döneminde kurumsal kimliğini kazanan konservatuvarda, o dönem Çalgı Ana Sanat Dalı, Bestecilik Bölümü gibi bölümler oluşturuldu; diğer bölümlerde de yeni bir yapılandırmaya gidildi. Prof. Çetin Aydar da uzun süre konservatuvarın müdürü olarak görev yaptı. Prof. Erkan İbiş’in rektör olarak atanmasının ardından konservatuvarda “duraklama dönemi” yaşandığı savunulurken, Prof. Aydar’ın da geçen 11 Nisan’da görev süresi doldu. Ancak Aydar, görev süresinin dolmasına bir gün kala, “İbiş’le yaşanan yönetim krizi” nedeniyle görevinden istifa etti. Aydar’ın yerine de Prof. Hasan Yener vekâleten konservatuvar müdürü olarak atandı.

Yener’in atanmasının ardından da konservatuvarda sular durulmadı. Yener’in atanması ve Rektör İbiş’in uygulamalarına tepki gösteren, dışarıdan konservatuvarda ders veren öğretim görevlisi sanatçılar, bir bir görevlerinden istifa etti. İlk istifalar, aynı zamanda Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları olan Arda Aktar, Ünüşan Kuloğlu, Engin Güngördü ile Prof. Toros Can’dan geldi. Daha sonra da Erden Bilgen (trompet), Cem Akçora (korno), Doç. Gökhan Aybulus (piyano), Gültekin Ulutaş (klarnet), Özgür Uluçınar (kontrabas), Selçuk Akyol (obua) istifasını konservatuvarın yönetimine sundu. Böylece bugüne değin Aydar ile birlikte konservatuvardan istifa eden öğretim görevlisi, sanatçıların sayısı 11’i buldu.

 

Rektörlükten ‘geri dönün’ çağrısı

Çoğunluğunu Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının oluşturduğu öğretim görevlileri, kadrolu olarak çalıştıkları Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden de “konservatuvarda ders vermek üzere yapılan görevlendirmenin iptalini” istedi. Bu arada rektörlükten de sanatçılara, “Konservatuvara dönün, dönmezseniz hakkınızda soruşturma başlatırız” sözlü uyarısının yapıldığı kaydedildi. Ancak sanatçılar, rektörlüğün bu sözlü uyarısına tepkili. Sanatçılar, asli görevlerinin Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde olduğunu, konservatuvarda sadece ders ücreti uygulamasıyla ders verdiklerini ve ilgili yasalara göre istifanın tek taraflı bir işlem kabul edilmesi gerektiğinden rektörlüğün haklarında soruşturma başlatamayacağı görüşünde.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon