Sarraf ve Bağış'ın önlenemez yükselişi

17 Aralık kahramanlarından Rıza Sarraf, Volgam Gıda şirketiyle geçen yıl en çok ihracat yapan 13. firma oldu. İhracatın tümünün mücevherat olması dikkat çekti. Egemen Bağış’ın ise Erdoğan’ın danışmanı olacağı iddia edildi.

Yayınlanma: 20.05.2015 - 22:34
Abone Ol google-news

17-25 Aralık tapelerinde adı geçen ve suçlamalarla karşılaşıp tutuklandıktan sonra serbest kalan işadamı Rıza Sarraf’ın sahibi olduğu Volgam Gıda Dış Ticaret Limited Şirketi, en çok ihracat yapan 1000 firma arasında 13’üncü olarak sıçrama yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 2014 Yılı En Çok İhracat Yapan 1000 Şirket Listesi’ne 847 milyon dolarlık ihracatla giren Volgam Gıda bir önceki yılki listede yer almıyordu. Ticaret sicil kayıtlarına 2011’de gıda şirketi olarak giren, 2013’te tadil tasarısıyla diğer alanlara açılan Volgam Gıda’nın 2014 yılındaki ihracatının tümü mücevherattan oluşuyor. İran asıllı Azeri işadamının sahibi olduğu şirketin sürpriz büyümesinin, İran’a mücevher ihracatının büyük patlama yaptığı 2014’te gerçekleşmesine de dikkat çekiliyor. İran’a mücevher ihracatı geçen yıl 2013’e göre yüzde 5123 gibi bir artış oranıyla 900 milyon dolara ulaştı.

Türkiye’nin toplam mücevher ihracatı ise 3 milyar doları bulurken, Volgam Gıda, bunun yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştirdi.

Yaklaşık altı ay önce mücevher ihracatçılarının ithal ettiği hammaddeler için alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaldırılmış, iç piyasa için ise Katma Değer Vergisi (KDV) getirilmişti. ÖTV’nin kaldırılmasıyla, ithal hammadde kullanarak üretilen işlenmiş mücevheri yurtdışına satan ihracatçıya uluslararası rekabette kolaylık sağlanmış oldu. Mücevherde Ortadoğu ve Avrupa’nın üretim merkezi konumundaki Türkiye, yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapıyor.

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği, yeni düzenlemeyle mücevher ihracatının 5 yıllık süreç içinde yaklaşık 10 katı artışla 15-20 milyar dolarlık seviyelere ulaşmasını bekliyor. Dünyanın en büyük elmas borsası Belçika’da ve ardından İsrail geliyor. Ancak Belçika’da vize sorunu, İsrail’de güvenlik sorunları var. Ortadoğu ve Rusya’dan mücevher isteyenler Türkiye’yi tercih ediyor.

 

Bağış için 'Saray'a danışman oldu' iddiası

Eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a danışman olduğ iddia edildi.

Millet gazetesinde yer alan habere göre, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrası görevinden istifa eden eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a danışmanlık yapacağı öne sürüldü. İddiaya göre Bağış, Avrupa ve dış politika danışmanlığı yapacak. 17 Aralık tapelerinde “Bu Bakara iyi makara” diyerek Kuran’ı Kerim’in sureleriyle alay ettiği ileri sürülen Egemen Bağış, istifa etmek zorunda kalan dört bakandan biriydi. Başbakanlık yaptığı dönemde de Erdoğan’a en yakın isimler arasında bulunuyordu.

Bağış’ın yanı sıra bakanlardan Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Tarım Bakanı Mehdi Eker de ‘Ak Saray’da görevlendirileceği belirtildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler