Türkiye'nin yeni siyasi haritası... Kim seçildi kim seçilmedi

İlk sonuçlara göre Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ve MHP’nin adayı Ekmelettin İhsanoğlu Meclis’e girerken, CHP’nin adayı Mustafa Sarıgül ve MHP’den Erkan Haberal’ın seçilmesi zor görünüyor.

Yayınlanma: 08.06.2015 - 05:54
Abone Ol google-news

7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerine adaylıkları sürecinde bazı isimler damga vurmuştu. O isimlerden mecliste koltuk bulanlar da oldu, bulamayanlarda. AKP, CHP, HDP ve MHP’nin gündeme damga vurup yer bulan ve bulamayan adayları şöyle:

Kavakçı mecliste

AKP adaylarından biri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’tı. Albayrak mecliste yer buldu. Bu durumda eski Başbakan yardımcısı Emrullah İşler’in yanısıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde TBMM’deki özel kalemi olan, şu anda da TİKA Başkanlığını yürüten Serdar Çam’ın eşi Selva Çam TBMM’ye girmeye hak kazanıyor. AKP İstanbul 1. bölgeden kesin girecekler arasında Anayasa Mahkemesi eski raportörü Osman Can ile Merve Kavakçı’nın kardeşi Ravza Kavakçı da yer alıyor. AKP’nin mecliste yer bulamayan iki adayından biri Ağrı’dan 2. sıra aday gösterilen Yılmaz Ensaroğlu ve İstanbul 3. bölge adayı Mahmut Övür oldu. AKP’nin İstanbul 3. bölge adaylarından, şarkıcı Uğur Işılak, Abdürrahim Boynukalın ve Özlem Zengin seçilmeyi garantilemiş isimler olarak öne çıktılar.

İhsanoğlu mecliste

Çatı aday olarak cumhurbaşkanları seçimlerinde gördüğümüz Ekmeleddin İhsanoğlu MHP’nin adayı olarak yer aldığı seçim sürecinden meclise girmeyi başardı. İlk sonuçlara göre, MHP’nin, Ankara 1. bölgede 4. sıradan aday gösterdiği eski CHP’li vekil Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal da seçilemeyenler arasında oldu.

Mevcut sonuçlara göre 8 vekil çıkarması beklenen CHP’nin İstanbul 2. bölge 9 sıradaki adayı Mustafa Sarıgül ve alt sıralarda gösterilmesiyle CHP’nin eleştiri oklarına sebep olan adayı Melda Onur mecliste yer alamadı. CHP’den İstanbul 2. bölgeden Balyoz Davası sanıklarından Dursun Çiçek, gazeteci Enis Berberoğlu da seçilmeyi garantileyen isimlerden. CHP İstanbul üçüncü bölgede Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu bıçak sırtında yarıştı.

HDP’den öne çıkan isimler olan eş başkan Selahattin Demirtaş, Hüda Kaya ve Erdal Ataş mecliste yer bulabildi. Pervin Buldan da mecliste yer bulan kadın milletvekillerinden biri oldu. HDPAnkara 1. bölgede tek vekil çıkarıyor. Bu durumda liste başı olan Sırrı Süreyya Önder yeniden TBMM’ye girmeye hak kazandı. Ancak sanatçı Pınar Aydınlar milletvekili olarak yer alamadı. Öte yandan HDP İstanbul 3. bölgeden 5 aday çıkarabilirken 6. sırada yer alan KCK İstanbul davası kapsamında 2 yıl 3 ay tutuklu kalan, kadın hakları savuncusu çevirmen- yazar Ayşe Berktay mecliste yer alamadı. Mecliste yer alması LGBTİ hakları açısından önemli olan HDP’nin Eskişehir adayı Barış Sulu da seçilemeyen adaylardan oldu.

Ermeni adaylar meclise

AKP, CHP ve HDP Meclis’e üç Ermeni milletvekili gönderdi. AKP’den 2. Bölge 12. sıradan aday gösterilen gazeteci Markar Esayan; CHP’den 2. Bölge 1. sıradan aday gösterilen Selina Uzuner Doğan ve HDP’den 3. Bölge 2. sıradan aday gösterilen Garabed (Garo) Paylan yeni dönemde Meclis’te olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler