Şehir Tiyatroları'nda bir İtalyan halk klasiği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT), İtalyan halk tiyatrosu Comedia Dell’Arte’nin önemli örneklerinden “İki Efendinin Uşağı"nın galasını 10 Şubat Pazartesi günü Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde yaptı.

Yayınlanma: 13.02.2020 - 14:17
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT), Carlo Goldoni’nin yazdığı, Rekin Teksoy’un çevirdiği, Aslı Öngören’in yönettiği İtalyan halk tiyatrosu Comedia Dell’Arte’nin önemli örneklerinden “İki Efendinin Uşağı"nın galasını 10 Şubat Pazartesi günü Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde yaptı.

İBB Şehir Tiyatroları’nda Işıl Kasapoğlu rejisiyle 30 yıl önce sahnelenen eseri Öngören, Comedia Dell’Arte geleneğine bağlı kalarak profesyonel oyuncunun yaratıcılığını, yeteneğini, merkeze koyarak, şarkı sözlerini de yazdığı bir müzikal tadında sahnelemiş.

Müziğini Grup Gündoğarken’in, sahne-kostüm tasarımını Eylül Gürcan’ın, ışık tasarımını Mustafa Türkoğlu’nun, hareket düzenini Hamit Erentürk - Aslı Öngören’in yaptığı, oyunda Yılmaz Aydın, Çağlar Ozan Aksu, Dolunay Pircioğlu, Eraslan Sağlam, Hamit Erentürk, Murat Bavli, Murat Coşkuner, Seda Çavdar, Volkan Öztürk, Yeliz Gerçek, Ali Murat Altunmeşe rol alıyor. Başrol olan uşağı Müslüm Tamer başarıyla canlandırıyor. Oyuncu ve müzisyenlerin bir kısmının rejide de görevler almasıyla oyun daha da büyük heyecanla sahiplenilmiş. Öngören, “Kurumumuz sanatçılarının çok ihtiyacı olan özgürce oyun oynayabilme saflığıdır. Türü gereği ortak yaratıcılığı özgürce kışkırtan, imkân veren bu oyunu özellikle seçtik” diyerek çalışmanın amacını ve başarının kaynağını açıkladı.

Aslında konu çok basit. Pantolone, kızını Dottore'nin oğlu Slvio ile evlendirmeye karar verir. Gençler birbirlerine aşıktır. Ancak daha önce Pantolone'nin kızını evlendirme sözünü verdiği ve öldüğünü sandıkları Federico Rasponi'nin bu törene gelmesiyle işler karışır. Uşak Truffaldino’nun kurnaz hazırcevaplığı ile komedi ilerler…

İBBŞT ailesine 25 yıl önce katılan, oyuncu ve yönetmen olarak pek çok eserde yer alan Öngören Comedia Dell’Arte’i nasıl adımlayarak oyunu çıkardıklarını şöyle anlatıyor; “İlk provalardan, son günlere dek, hevesle ve gayretle hatta tuhaf bir inatla çalıştık, araştırdık. Gördüğünüz gibi ekipleştik. Oyuna eklediğimiz şarkılar ve önsöz, umalım ki, hayal ettiğimiz katkıyı sağlamış olsun. Şarkı sözlerini yazarken kimi zaman değişik Comedia Dell’Arte metinlerinden, kimi zaman da hikâyenin ve rol kişilerinin çağrıştırdıklarından hareket ettim. Grup Gündoğarken bu sözleri, yaşayan, soluk alan ezgilere dönüştürerek, oyunumuza çok şey kattı. Seyircimizle buluştukça da tamamlanıyoruz. Bu halk tiyatrosunun akıl hocası da yaşam amacı da seyircidir.” diyerek bu eseri şehir tiyatrosunun gelenek ve misyonu olan klasik metinleri de tanıtmak için seçtiğini vurguladı. 

“İki Efendinin Uşağı” nın temsilleri Şubat ayında 26-29 günleri arasında Sadabad Sahnesi’nde devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler