Senin derini yüzseler iyi olur mu Hatem?

Deri Fuarı'nın en çok konuşulan ismi o oldu... Fok You markasının yaratıcısı son sorumuzu cevapsız bıraktı: Senin derini yüzseler iyi olur mu Hatem?

Yayınlanma: 24.11.2014 - 12:41
Abone Ol google-news

 

 

Almanya’daki bir hayvanat bahçesinin boş odasındaki aynada, “şu anda dünyanın en tehlikeli türüne bakıyorsunuz” diye yazıyor. Farklı bir sosyal sorumluluk projesi de aynı etkiyi yaratıyor. Genç bir kadın bir köpekbalığının yanında yüzüyor. Spot ilginç: “Gördüğünüz, her yıl milyonlarca ölümden sorumlu olan dünyanın en tehlikeli hayvan türüdür. Yanında ise sakince yüzen bir köpekbalığı görüyorsunuz.”

Fok You markası ve onun “dahi yaratıcısı” Hatem Yavuz, adeta bu iki örneğin tezahürü. Fok derisinden giysi üretmekle kalmayan Yavuz, tuhaf markasını da gözümüze sokuyor.

İnsanın aklına ilk gelen şeylerden biri cüret oluyor. Acaba Yavuz cesareti, ceylan derilerine oturan siyasilerin yasalarından mı alıyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yaptığı konuşmada 'fok balıklarının avlanmasını gündem olarak sunanlar neden Gazze'deki çocuklarla ilgilenmiyorlar' cümlesi de bu iddiayı doğruluyor...

Hayır, bu iş Türkiye’yi aşar” diye anlatıyor: “Denizde bir damlayız. Sadece burada değil Rusya’da, AB ülkeleri ve ABD’de de kürk ve deri sektöründe foklardan yararlanılıyor. Dünyadaki 33 fok cinsinden 7’sinin hasat izini var. Nesli tükenenleri avlamaya hiçbir devlet izin vermiyor. Yüzleşin, arz talep meselesi bu!” Gözü doymaz tutkular ve şehvete tutulan çanak arasında bir duygu gözden kaçmıyor mu peki. Sistem izin verse bile, kafasına vurularak öldürülen hayvanlardan nasıl oluyor da Fok You diye bir marka yaratılıyor. Gayet pervasız ama net anlatıyor Yavuz: “Vicdanım rahat, markamın arkasındayım. İronik gelecek ama Gazze’de ve Suriye’deki insanlara yardım ettim. Kaplanları Koruma Derneği’nde aktif çalışmalarım sürüyor.”İronik geliyor… Çünkü çocuklara ve bakıma muhtaç canlılara yardım etmek bir adım sonrasında onları öldürebilme hakkı vermiyor. “Biri sizin derinizi yüzse ve adınıza marka yapsa nasıl olurdu?” Elbette bu soru cevapsız kalıyor. Başka sorular ise, anlamsız olacağı için Yavuz’u kendi markasıyla selamlıyoruz: “Fok You!!!”

Kapitalizm öldürür

Özgürlük Savunucuları grubundan Elif Narin Fok You markasını şu sözlerle değerlendiriyor: “Hayvan hakları savunucularını tahrik ederek reklam gündemi yaratmak gibi yaygın bir davranış kültürü oluştu.Markayı da böyle değerlendirmek gerekir. Türkiye’nin de imzaladığı uluslararası sözleşmelerde şirketlere yasal olarak fokları öldürme yetkisi veriliyor. Ne var ki bu, ahlaki ve vicdani olarak suç olmaya devam edecek. Günün birinde hayvanlara yaşatılan zulmü  utanç içinde hatırlayacağız. Narin, sistemin katliamları desteklediğinden de söz ediyor: “Moda, kapitalizmi besleyen bir sektördür. Kapitalizm para kaynağını genişletmek için elindeki tüm materyalleri kullandığı gibi canlıların yaşamı, doğanın ekosistemin yok edilmesi gibi detaylara da takılmaz. Fokların kafasına sopalarla vurarak öldürmek kapitalizm için olması gerekendir... Çünkü sermaye her şeyin üstündedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler