Sesi çıkıyor ama basın hapiste

Basın raporu yayımlayan CPJ, Erdoğan’ı Kaşıkçı cinayeti üzerinden eleştirdi.

Yayınlanma: 19.12.2018 - 22:17
Abone Ol google-news

 

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), bu yıl içinde görevlerini yaptıkları için intikam amaçlı öldürülen gazetecilerin sayısının bir önceki yıla göre iki katına çıktığını açıkladı. Raporda, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti anımsatılarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için şu ifadeler kullanıldı: “Dünyada üç yıl üst üste en çok gazetecinin hapiste olduğu Türkiye’nin Cumhurbaşkanı sesi en çok çıkan liderdi.”

<haber-dikey:1175621>

New York merkezli CPJ’nin raporunda, 1 Ocak ve 14 Aralık tarihleri arasında dünyada öldürülen 53 gazeteciden 34’ünün cinayete kurban gittiği belirtildi. Raporda, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkansolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı da bu isimlerin başında geldi. Kaşıkçı’nın öldürülmesi, raporda “arsız bir cinayet” olarak nitelendirildi.

CPJ’nin raporunda hem ABD ve hem de Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili açıklamalarına da yer verilirken, “Hükümetin bağımsız medyanın kapısına kilit vurduğu, dünyada üç yıl üst üste en çok gazetecinin hapiste olduğu Türkiye’nin cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı davasının durumuyla ilgili sesi en çok çıkan liderdi” denildi. ABD için de, “Küresel basın özgürlüğünün geleneksel savunucusu Beyaz Saray ise, Kaşıkçı cinayetinin sorumlusu konusunda kaçamak. ABD Başkanı Donald Trump, ülkesiyle yeterince iş yapan diğer ülkelere, hiçbir sonuca katlanmadan gazeteci öldürebilecekleri mesajını verdi” ifadeleri kullanıldı.

 

Basın hedefe kondu

Bu arada, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), iktidarının basın mensuplarını hedef alan açıklamalarının ve açılan davaların son günlerde ivme kazandığını belirtti.  İGC’den yapılan açıklamada,  Emin Çölaşan ve Necati Doğru başta olmak üzere gazetecilere dava açılması, TELE 1’e verilen RTÜK cezası, Fatih Portakal’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedefe konması, Yeni Basın Kartları Yönetmeliği’nin çok sayıda gazetecinin basın kartının iptaline neden olacak maddeler taşıması olumsuz örnekler sıralandı. Açıklamada, “Hedefe konan tüm meslektaşlarımızın yanındayız.  Basını susturmak toplumu susturmaktır” denildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler