‘Sesin hepimize iyi gelecek’

İstanbul Eczacı Odası (İEO), görme engelli bireyler için ilaç prospektüslerini sesli dinleyebilmeleri sağlamak amacıyla “Sesin Hepimize İyi Gelecek” adlı proje başlattı. Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi’nin (GETEM) sesli arşivinde yer alacak sesli ilaç prospektüslerinin okumalarını İstanbul’daki gönüllü 250 eczacı yapacak. Oda, 4 Ocak Braille Günü kapsamında farkındalık yaratmak amacıyla yola çıktı.

Yayınlanma: 02.01.2020 - 11:21
Abone Ol google-news

Proje Koordinatörü Esra Susar Kocabıyık, GETEM yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler sonrasında görme engelliler için sesli prospektüse ulaşmanın ne kadar zor ve önemli olduğunu gördüklerini ve böyle bir proje başlattıklarını söyledi. Kocabıyık, amaçlarını “Görme engelli yurttaşlarımızın, Türkiye’de en fazla kullanılan bin ilacın prospektüs bilgilerine ulaşmasını sağlamak ve elbette sağlık hizmeti sunucusu bir meslek grubu olarak, meslektaşlarımızın donanımlarını toplumsal bir faydaya dönüştürmesine imkân yaratmak ve dayanışmayı büyütmektir” diye değerlendirdi.

‘BEN DE OKURUM’

Kocabıyık, özetle şunları dile getirdi: “GETEM’e üye olan görmeyenler, istedikleri her yerden internet yoluyla bu dokümanları bilgisayarlarına veya mobil cihazlarına alabilir, bilgisayar, mobil cihaz ya da mp3 çalarlarında dinleyebilirler. ‘Ben de okurum’ diyen 250 gönüllü eczacı olarak yola çıktık. Oda sayfamız üzerinden oluşturduğumuz kayıt formunu doldurarak gönüllü olan meslektaşlarımıza, 6 ilaç prospektüsünden oluşan listeleri ulaştırdık. Prospektüs kullanma talimatında ilacın ne olduğu ve niçin kullanıldığı, kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler, nasıl kullanılması gerektiği, yan etkileri, saklanma koşulları gibi maddeler var.

Bu bilgileri içeren prospektüslerin içinde, görme engellilerin ilaca dair bir özelliği ararken işlerini kolaylaştırabilmek amacıyla, GETEM yetkilileriyle bir yönerge hazırladık. İlacın tanıtımı ve devamında yazan beş madde için bölümler oluşturarak prospektüsleri 6 bölüm (ayrım) şeklinde seslendirdik. Türkiye’deki meslektaşlarımıza “Prospektüse Ses Ver” çağrısı yaparak GETEM sesli arşivindeki ilaçlara ait prospektüs sayısını artıracak, dayanışmamızı sürdüreceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler