Sharapova olayına iki yorum: Pervasızlık!.. Sabotaj!...

Maria Sharapova'nın dopingli çıkmasının yankıları dünyada sürerken konuya iki farklı yorum geldi. Eski Anti Doping Ajansı Başkanı Dick Pound, Rus raketi 'pervasızlık'la suçlarken ilacın mucidi olayın altında batılı ilaç firmalarının parmağı olduğunu iddia etti.

Yayınlanma: 09.03.2016 - 16:53
Abone Ol google-news

Maria Sharapova’nın, Avustralya Açık sırasındaki doping testinin pozitif çıktığını açıklaması, spor dünyasında geniş yankı uyandırdı. Rus tenisçi, dopingli çıkmasına gerekçe olarak, 10 yıldır kullandığı "meldonyum" adlı ilacın, 1 Ocak'tan itibaren, yasaklı ilaçlar listesine girdiğini bilmemesini gösterdi.
Ancak bu açıklama, Dünya Anti Doping Ajansı WADA’nın eski başkanı Dick Pound'u ikna etmişe benzemiyor. Meldonyum'un yasaklı ilaçlar listesine alındığının, Sharapova’ya aylar önce bildirildiğini hatırlatan Pound; "Listede yapılan değişiklikler, sporculara 30 eylül'de bildiriliyor. Yani Sharapova'nın söz konusu ilacı kullanmayı bırakması için önünde Ekim, Kasım ve Aralık ayları vardı. Bu tanımı mümkün olmayan bir pervasızlık örneği. Böyle bir hatayı nasıl yapabildiğini hala anlayamıyorum. Artık bu hatanın sonuçlarına katlanmak zorunda" dedi.
Pound, Meldonium’un, birçok atlet tarafından sağlık sorunları nedeniyle değil; performans arttırmak için kullanılmaya başlaması üzerine yasaklı ilaçlar arasına alındığını da vurguladı.

"TÜRÜNÜN TEK ÖRNEĞİ"
İlacın Letonyalı mucidi mucidi Ivars Kalvins ise Meldonium'un yasak kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Kalvins, olayın altında "türün tek örneği" olarak tanımladığı Meldonyum'u piyasadan silmek isteyen batılı ilaç firmalarının bulunduğunu öne sürdü.

Uluslararası Tenis Federasyonu, dopingli çıkmasının ardından Sharapova’nın lisansını geçici olarak askıya almıştı. Büyük sponsorları da, hakkındaki ceza kesinleşinceye dek, Rus tenisçi ile ilişkilerini dondurdu. Sharapova’nın 4 yıla kadar ceza alma olasılığı bulunsa da, büyük olasılıkla en fazla 1 yıl ceza alması bekleniyor. Maria Sharapova, son 11 yıldır dünyanın en çok kazanan kadın sporcusu unvanını kimseye bırakmıyordu. (ntvspor)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler