Şıhların oyu sonucu belirleyecek

Elazığ’da AKP, MHP ile yarışıyor. Seçime devşirme bir adayla yarışan CHP, şıh Septioğlu’nun oylarına güveniyor.

Yayınlanma: 10.05.2015 - 23:14
Abone Ol google-news

Çocukluğumun geçtiği, rüyalarımda kendimi hala sokaklarını arşınlarken gördüğüm şehirde bir yabancı gibi dolaşıyorum. Şehrin kimliğini, karakterini ve tarihini yok eden yıkım ekibinin, her geldiğimde rüyalarımın şehrini biraz daha tahrip ettiğini görmenin acısıyla kendimi mutlu hissettiğim yere, Hozat Garajı’nın olduğu caddeye atıyorum. Kahvelerden birinin önündeki alçak masalardan birine kurulup kendime “karaçalı suyu”ndan demlenmiş bir çay söylüyorum. Hozat Garajı’nda oturursan doğal olarak CHP’li ve HDP’lilerin dışında başka bir partiliye rastlaman olanaksız.

CHP listenin başına Elazığ’ın 70’lerde ve 80’lerde en önemli siyasi aktörlerinden Şıh Ali Rıza Septioğlu’nun büyük oğlu Fevzi Septioğlu’nu koydu. Böylece az oy aldığı Palu’da Septioğlu ailesinin oylarını CHP’nin oylarına katarak hiç olmazsa bir milletvekilini zorlamayı amaçladı. Kardeşi de AKP’den bu dönem milletvekili seçilen Fevzi Septioğlu’nun iddiası Palulu 20 bin oyu CHP’ye getirmek. CHP’li ve HDP’liler bu iddianın gerçekleşme ihtimalini güç görüyor. Bir CHP’li “Biz ne zaman dışarıdan devşirme bir aday getirsek burun üstü yere çakılıyoruz. Ne zaman kendi adaylarımızla çıksak iyi kötü mevcut oyumuzu koruyoruz” derken bir diğeri, “Septioğlu 20 bin oy vaadediyor ama genel başkanı karşılamaya 20 kişi bile getiremedi havalimanına” diyor. Olumlu düşünen CHP’liler de yok değil. “Baba siz de kimseyi begenmisiz, e bizim oylarımız milletvekili çıkarmaya yeti mi ki? Hem gardaşı Faruk Septioğlu da bu sefer AKP’den aday gösterilmedi. O yüzden şıhın oylarının önemli bir kısmı CHP’ye gelse yine yeter” diye itiraz ediyor.

CHP’den HDP’ye oy akacak

Tabi ikinci CHP’li hesabı, 2011 seçimlerinde alınan yüzde 13.18’lik oy oranına göre yapıyor. Unutulmamalı ki, o oy oranı Kılıçdaroğlu rüzgarının tüm yurtta olduğu gibi Elazığ’da da estiği bir seçim olmasının yanı sıra, birinci sıra adayı Ali Özcan’ın kentteki popülaritesinin sandığa yansımasıydı. Nitekim 2014 yerel seçimlerinde CHP’nin oy oranı yüzde 7’ye gerilemiş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Elazığ’da AKP’den sonra en güçlü ikinci parti olan ve 2011 seçimlerinde bir milletvekili çıkarmayı başaran MHP ile ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aldığı oy oranı yüzde 18.55’te kalmıştı. CHP’lilerin kendi aralarındaki bu atışmasını ellerini oğuşturarak izleyen HDP’liler, “CHP’den bize bu kez oluk oluk oy akacak göreceksiniz” diyerek fitili ateşliyor.

AKP’deki çalkantı

Elazığ’da 7 Haziran seçimi öncesi liste sıkıntısı yaşamayan parti yok gibi. MHP ve CHP’liler, en çok da AKP’deki liste sıkıntısına bel bağlamış durumda. AKP’nin listesinde bu kez Faruk Septioğlu, Sermin Balık ve Zülfü Demirbağ yok. Balık’ın olmayışı AKP seçmeni üzerinde büyük bir tepki yaratmışa benziyor. İş kadını olan Sermin Balık, kentte yarattığı istihdam nedeniyle seviliyor. AKP listesinin ilk sırasında yer alan AKP MYK Üyesi Şuay Alpay’ın seçim bölgesine hiç uğramaması, üçüncü sırada yer alan Prof. Dr Serpil Bulut’un Elazığlı olmaması da ayrı bir tepki nedeni. AKP’deki bu çalkantı muhalefet partilerini, özellikle de MHP’lileri umutlandırmış durumda. AKP’den kopacak seçmenin MHP’ye kanalize olması durumunda dört milletvekilini iktidar partisi ile kardeş payı yapabilirler.

AKP’nin bir diğer sorunu da Elazığ’ın kangren olmuş sorunlarının 13 yılda hala çözüme kavuşturulmayışı. Uluova ve Kuzova sulama kanallarının hala hizmete girmemesi nedeniyle yakınmaları bilmem ki kaç seçimdir dinliyoruz. Kentteki sanayinin yarısı özelleştirilerek etkisizleştirilirken geri kalanlarının ise kapatılmış olması işsizlik oranının katlanarak artmasına neden olmuş.

Liste sıkıntısı olmayan tek parti HDP. Ama HDP oylarını artıracak olsa da oy oranının milletvekili çıkarmaya yetmeyeceği aşikar.

HDP Elazığ’da bu kez oylarını katlayarak artırma iddiasında. İl Başkanı Yunus Güneş, “Bürolarımızın basıldığı ve linç edilme tehlikeleri yaşadığımız günlerden geçtik. Ancak bugün bize en az oy çıkan Ağın başta olmak üzere AKP ve MHP’nin oy depolarından da büyük bir ilgi var partimize. Herkes Palu’nun oylarını alma hesabı yapıyor ama Palu’dan biz birinci parti çıkacağız” diyor.

CHP ve MHP’li yönetici ve adayları yoğun çalışma temposundan dolayı yakalamak mümkün olamadı. Sadece CHP’nin üçüncü sıra adayı Mustafa Yavuz’la sohbet edebildik. Ancak bir yerel kanalda CHP’nin tüm adaylarını dinledik. Bu söyleşiyi dinlediğimizde “keşke mümkün olsa da aday listesini ters çevirse birileri” demek geldi içimizden. Listenin üçüncü sırasındaki genç meslektaşımız Mustafa Yavuz’la dördüncü sıradaki Fadime Yılmaz’a yazık olmuş.

Elazığ’da Septioğlu ailesi kadar etkili bir diğer isim de eski Devlet Bakanı Ahmet Cemil Tunç. Septioğlu gibi Tunç da şıh çocuğu. O da Palu’lu. Şıh Molla Bahri’nin oğlu Tunç’un AKP’den adaylık başvurusu hüsranla sonuçlanınca Tunç ailesine bağlı Palulu seçmenlerin oylarını nereye kanalize edeceği merak konusu. Bu oyların HDP’ye ya da MHP’ye gideceği tahmininde bulunan var. Muhafazakar Palulu seçmenin CHP’ye oy vermeyeceğinden hareketle şıh Molla Bahri’nin müridlerinin oylarının bu iki parti arasında bölüşüleceği söyleniyor. Tabii HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Palulu olması da bu savın öne sürülmesinde etken. Palu seçmeni 90’lı yıllarda bile dini aidiyet dürtüsüyle oylarını muhafazakar partilere verdi. Ancak son yıllarda etnik aidiyet dini aidiyeti dengelemeye başladı. Sonuç olarak Elazığ’ın oylarını iki şıhın oyları ile en büyük ilçe Karakoçan belirleyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler