Şiirsel bir müzik akşamı

Cemal Reşit Rey Konser Salonu yeni mevsimi yeniliklerle açtı

Yayınlanma: 12.10.2014 - 15:25
Abone Ol google-news



Yaz aylarında yenilenen Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) yeni mevsime 7 Ekim Salı günü görkemli bir konserle girdi. Sürekli şefi Ivan Fisher’in yönettiği Budapeşte Festival Orkestrası (BFO) şiirsel bir müzik akşamı yaşattı salonu dolduran müzikseverlere. Konserin ilk bölümünde Richard Strauss’un 85 yıllık yaşamının son demlerinde (Eichendorf’un bir ve Hesse’nin üç şiiri üzerine) bestelediği “Son Dört Şarkı” ile Gustav Mahler’in gençlik ürünü sayılabilecek, sözlerini kendisinin yazdığı “Bir Gezginin Şarkıları” adlı yapıtlarını dinledik. Strauss’un bitmek üzere olduğunu duyumsadığı ömrüne, Mahler’in ise biten aşkına ağladığı bu hüzünlü şarkıların taşıdığı duygusallığı İsveçli soprano Miah Persson (Son Dört Şarkı) da, Yunanlı bariton Tassis Christoyannis (Bir Gezginin Şarkıları) de yansıtmasını bildiler. İkinci bölümde orkestra’dan dinlediğimiz Mahler’in ilk çalınışında pek beğenilmese de günümüzde en çok seslendirilen yapıtı olan 4.Senfoni’si ise olağanüstüydü. Senfoninin bitiminde orkestra üyelerinin şefin bir işaretiyle çevresinde toplanarak bir koro oluşturması ve bitmek bilmeyen alkışlara teşekkür olarak kısacık bir “a capella” dinleti sunması ise akşamın sürprizi oldu.

Dünyanın en iyi orkestraları arasında yer alan Budapeşte Festival Orkestrası’nı bir kez daha dinlememizi sağlayan CRR sanat yönetmeni Ozan Binici’ye teşekkür ettikten sonra salonun yenilenmesiyle ilgili verdiği bilgileri özetliyorum: Koltuklar, salonun halısı ve sahnenin parkeleri değişmiş. Arkası ahşap kaplama yeni koltuklar, yeni parkeler ve antibakteriyel, nem-toz tutmayan, sağlık dostu yeni halıyla salonun sesleşimi daha da iyileşmiş. Bu arada, koltukların sayısının 843’ten 963’e çıktığını, ama bir sıkışıklık olmadığını belirtmeliyim. Giriş, çıkış ve konser izleme aynı rahatlıkta. Bir yenilik de alt kat fuayedeki, müzikseverlerin kahve, çay içebileceği kafe.

Bitirmeden, salonun 1989’daki açılışının 25. yılına özel ve Cemal Reşit Rey’in Keman Konçertosu, Üç Anadolu Türküsü ile 2. Senfonisi’nin seslendirileceği CRR Senfoni Orkestrası konserini (18 Ekim Cumartesi) duyurmak istiyorum.  Emmanuel Pahud’un flüt dinletisi (3 Kasım) ile ücretsiz ve izleyicilere de açık ustalık sınıfı (4 Kasım); BFO’nun yerleşik orkestralığının 2015’de de süreceği; CRR’nin yerleşik sanatçısı olan ünlü İngiliz trompetçi Alison Balsom’un dinletisi (20 Kasım) ve BFO Oda Müziği Topluluğu’nun 2015’de Türk Beşleri’nin yapıtlarını çalacağı ise diğer önemli haberler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler