Bakur belgeselinin yönetmeni Çayan Demirel'in duruşması ertelendi

‘Bakur/Kuzey’ belgeseli sebebiyle 'örgüt propagandası' suçlamasıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Yönetmen Çayan Demirel'in duruşması ertelendi.

Yayınlanma: 28.12.2017 - 13:27
Abone Ol google-news



Evrensel'den Cansu Pişkin'in haberine göre ‘Bakur/Kuzey’ belgeselinin yönetmeni Çayan Demirel’e filmin gösterime girmesinden 2 yıl sonra “örgüt propagandası” suçlamasıyla Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yüzde 94 engelli raporu bulunan ve geçirdiği beyin kanaması sebebiyle ciddi sağlık sorunları yaşayan Demirel, sabah saatlerinde talimatla ifadesinin alınacağı Çağlayan’daki İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi. Ancak mahkeme heyetinin dün toplu olarak izne ayrıldığı öğrenildi. Bunun üzerine duruşma 8 Şubat 2018’e ertelendi.

‘SANATÇILAR ÜZERİNDE CAYDIRICI ETKİ YARATIYOR’

Talimatla ifadenin alınacağı Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen sinemacılar açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye'de ilk kez bir sinema eserinin ağır ceza ile karşı karşıya kaldığı vurgulandı. “Sinema yargılanamaz” pankartının açıldığı eyleme sinema oyuncuları, gazeteciler ve HDP Milletvekili Garo Paylan destek verdi.Bahçeşehir Üniversitesi'nde Sinema ve Televizyon Bölümü'nde görevli Profesör Zeynep Tül Akbal Süalp ve Sine-Sen Yönetim Kurulu üyesi Melih Biçer’in okuduğu açıklamada, ifade özgürlüğünün, kültürel, siyasi, sosyal bilgi ve fikirlerin değiş tokuşuna katılma fırsatı yaratan sanatsal ifade özgürlüğünü de içerdiği belirtildi.

“Şiddeti teşvik etmeyen, terör eylemlerini haklı göstermeyen ve nefret yerine barış duygusunun oluşmasını sağlamayı amaçlayan, konuyu eleştirel bir biçimde ele almaya çalışan bir sanat eseri olan ‘Bakur’ belgesel filminin yönetmenlerine açılan bu davanın sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olarak görüldüğüne” vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'HUKUKA TAMAMEN AYKIRIDIR'

“Bu tür müdahaleler yol açtığı korkuyla sanatçılar üzerinde caydırıcı bir etki yaratmakta ve otosansüre yol açmaktadır. Otosansürün başladığı, sanatçının kendi özgürlüğünü kendisinin sınırlamak zorunda kaldığı bir yerde sanatsal çalışma yapma imkânı ortadan kalkar. Sanatsal ifade özgürlüğü, sanatçının özgürce çalışması ve eserini yaygınlaştırmasını ve bunun müdahaleye uğramamasını güvence altına alır. Aslında ifade özgürlüğü kapsamında kabul edilmesi gereken bu eserlerin suçmuşçasına değerlendirilip iddianame düzenlenmesi hukuka tamamen aykırıdır. O yüzden en başından bu davanın açılmaması gerekirdi. Bu özgürlüğün çiğnenmesine, sanatsal ifadenin, sinemanın karartılmasına karşı, tüm Türkiye ve dünya sinemacılarını, sanatçılarını, aydın ve demokratlarını tanıklığa çağırıyor, bu haksız ve hukuka aykırı yargılamaya bir an önce son verilmesini talep ediyoruz.”

Açıklamanın ardından Demirel ve sinemacılar ifadenin alınacağı İstanbul 23 Ağır Ceza Mahkemesi salonunun önüne geçti. Ancak mahkeme heyetinin izinde olduğunun belirtilmesi üzerine avukatlar, duruşma için gün istedi. Duruşma 8 Şubat 2018’e ertelendi.

Bakur belgeseline dava açıldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler