SİYAD’ın gözdesi Kış Uykusu

Nuri Bilge Ceylan’a Altın Palmiye kazandıran ‘Kış Uykusu’ SİYAD’dan da 6 ödül aldı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan ödül törenine, Gonca Vuslateri’nin Atilla Özdemiroğlu’nu anons ederken gözyaşlarını tutamaması ve Cem Yılmaz’ın sözleri damga vurdu. Yılmaz “Bir grup marjinalin yüzünü ağartan AKM şu anda müsait olmadığı için bu küçük mekândayız” dedi.

Yayınlanma: 13.03.2015 - 00:19
Abone Ol google-news

Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) önceki gün Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan ödül töreni, Berkin Elvan’ın anılmasıyla başladı. Yönetim Kurulu Başkanı Melis Behlil, Berkin’in katillerinin yargı önüne çıkmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca SİYAD’ın ifade özgürlüğünün yanında ve her türlü sansüre karşı olduğunu vurguladı. O sırada “Berkin Elvan onurumuzdur” sloganı atıldı.

Cem Yılmaz esprileriyle olduğu kadar, eleştirel konuşmasıyla da dikkat çekti. Yavuz Turgul’a SİYAD Onur Ödülü’nü sunmak için sahneye çıkan Cem Yılmaz, “Ben sinemanın gülen yüzünü temsilen buradayım. Fazla politik olmayan, tek müsait komedyen benim. Bir grup marjinalin yüzünü ağartan AKM şu anda müsait olmadığı için bu küçük mekândayız, gördüğünüz gibi piyona da boş, çünkü Fazlı Say programdan çıkarıldı” dedi.

Nuri Bilge Ceylan’a Cannes’da Altın Palmiye kazandıran “Kış Uykusu”, SİYAD ödüllerinin çoğunu topladı. “Kış Uykusu”, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu (Haluk Bilginer), en iyi kadın oyuncu (Melisa Sözen), en iyi yardımcı erkek oyuncu (Ayberk Pekcan) ve en iyi görüntü yönetmeni (Gökhan Tiryaki) dallarında ödülün sahibi oldu. Nuri Bilge Ceylan, ödülünü alırken sinema yazarlarından çok şey öğrendiğini aktardı.

Törende, Türk sinemasının 100. yılı nedeniyle, SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen “Türk sinemasının en iyi 10 filmi” de ödüllendirildi. Yılmaz Güney’in yönettiği “Umut” en iyi film seçilirken, ödülü filmin müziklerini yapan Arif Erkin aldı. Sıralama “Yol”, “Sevmek Zamanı”, “Anayurt Oteli”, “Vesikalı Yarim”, “Muhsin Bey”, “Sürü”, “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmleriyle ilerledi. Gecede ödülleri toplayan Nuri Bilge Ceylan, en iyi filmler seçilirken 9. sırayı Zeki Demirkubuz’un “Masumiyet” filmine kaptırdı, “Bir Zamanlar Anadolu’da” ile 10. sırada yer aldı. Gecenin en duygulu anı bu filmlere emek veren Melike Demirağ, İzzet Günay, Şeref Sezer, Cahit Berkay, Macit Koper gibi sanatçıların sahnede buluşmasıydı.

SİYAD, Yavuz Turgul’un yanında, Genco Erkal, Nebahat Çehre ile Attila Özdemiroğlu’nu onur ödülü ile, İrfan Demirkol’u da emek ödülü ile onurlandırdı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon