Grup için ödünç vekile ihtiyacı yok

İYİ Parti, AKP-MHP tabanından aldığı oylarla Meclis’te grup kurabilecek.

Yayınlanma: 25.06.2018 - 22:22
Abone Ol google-news

Kurulmasının üzerinden 7 ay geçmesine karşın yüzde 10 oy oranı ve 43 vekil ile TBMM’de grup kurma şansı elde eden İYİ Parti, oylarını AKPMHP- İYİ Parti arasındaki oy geçişkenliğinden sağladı. İYİ Parti’nin vekil çıkardığı bir çok ilde MHP oylarındaki 7 Haziran-1 Kasım arasındaki değişkenlik ve AKP oylarında neredeyse yüzde 10’a yakın düşüşler dikkat çekti. Temel tabanını MHP’nin bölünmesi ile elde eden İYİ Parti, birçok ilde ise AKP’nin vekil sayısını düşürdü. YSK’nin kesin sonuçları açıklamasının ardından TBMM’de 43 vekil ile temsil edilmesi beklenen İYİ Parti, 4 ilde yurt dışı oyları ile son dakikada milletvekili kaybetti. Akşener’in partisi Ankara’dan 5, İstanbul’dan 8, Antalya’dan 3, İzmir’den Adana, Bursa ve Mersin’den 2’şer, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Denizli ve Aksaray’dan ise birer vekil kazandı.

AKP birçok ilde çözüldü

MHP’nin oylarını koruyarak çıkmasının temel gerekçesini AKP’deki milliyetçi oylardaki çözülme oluşturdu. Birçok ilde MHP de İYİ Parti de AKP’nin ciddi oy kaybından yararlandı.

23 ilde MHP’yi geçti

23 ilde İYİ Parti MHP’yi geride bırakırken AKP’nin ciddi düşüş yaşadığı 40 ilde ise MHP, İYİ Parti’yi geçti. İki milliyetçi kökenli parti 18 ilde ise birbirine yakın oylarda kaldı. İYİ Parti’nin en az oy aldığı il, 849 ile Tunceli olurken, en yüksek oy oranına ulaştığı il 20.3 ile Burdur oldu. İYİ Parti, yurtdışından gelen oylarla ise son dakikada çok küçük farklarla MHP’nin kalesi konumundaki Osmaniye ve Kahramanmaraş vekillerini kaybetti.

Akşener suspus

YSK’nin oy sayımı devam ederken Twitter’dan “Anadolu Ajansı’nın manipülasyon yaptığını” söyleyerek sandıkları bırakmama çağrısı yapan Akşener, seçim sonuçları netleşmeye başladıktan sonra hiç açıklama yapmadı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler