İttifakta OHAL çatlağı: Bahçeli'den şartlı evet

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli, 24 Haziran seçimlerinin ardından Beştepe’de bir araya geldi. Görüşmede Erdoğan’ın seçim vaatleri arasında bulunan OHAL’in kaldırılması konusunda Bahçeli’yi ikna ettiği öğrenildi. Bahçeli’nin “Terörle mücadelenin aksamaması için yasal çalışmaların yapılması şartıyla” öneriyi kabul ettiği ileri sürüldü.

Yayınlanma: 28.06.2018 - 08:33
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirdiği görüşmede “OHAL’in kaldırılması” yönünde görüş birliğine varıldığı belirtildi. Erdoğan’ın seçimlerden önce “OHAL’in kaldırılacağına” yönelik vaadini “Terörle mücadele sonlanana kadar OHAL sürmeli” diyerek, bu öneriye karşı çıkan Bahçeli’nin, görüşmede “FETÖ başta olmak üzere terörle mücadelenin aksamaması için bazı yasal çalışmaların yapılması şartıyla” kabul ettiği ileri sürüldü.

Seçimlerden sonra gerçekleştirilen ilk görüşmede, Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, görüşmenin ana eksenini yeni hükümet sistemi oluşturdu. Hem Erdoğan’ın hem de Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’nın yeni yasama döneminde de “sorunsuz bir şekilde sürdürüleceği” konusunda görüş birliğine vardıkları ifade edildi.

Görüşmede, Bahçeli’nin Erdoğan’a, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tüm kurum ve kuruluşlarıyla tam anlamıyla hayata geçirilmeli. Bunun için de MHP, AKP’ye tam destek verecektir” dediği kaydedildi.

‘Milli Mutabakat’ çalışacak

İki liderin görüşmesinde, yeni hükümet sistemine ilişkin uyum yasalarıyla ilgili olarak bilgilendirme yapılırken, yeni sistemin sacayaklarının tam anlamıyla yerine oturması için seçimler öncesi kurulan Milli Mutabakat Komisyonu’nun yeniden çalışmalara başlaması gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetki yasası çerçevesinde bürokrasiyi de ilgilendiren bazı uyum yasalarının çıkarılması konusunda görüş birliğine varıldı. Seçimler öncesinde oluşturulan Milli Mutabakat Komisyonu’na her iki partiden de yeni isimlerin eklenmesi gerektiğinin de altı çizilirken, Meclis İçtüzüğü’nde yeni bir çalışmanın yapılması da gündeme geldi. Bu kapsamda da Meclis komisyonlarının yeni bakanlıklara göre revize edilmesi görüşü de paylaşıldı.

OHAL’de şartlı uzlaşma

Görüşmenin en önemli konularından birini de OHAL’in kaldırılması oluşturdu. Erdoğan, seçimlerden önce “OHAL’in kaldırılacağını” söylemiş ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, OHAL’in kaldırılmasına şerh düşmüştü. Bahçeli, terörle mücadele sonlandırılana kadar OHAL’in kaldırılmaması gerektiğini savunmuştu. Ancak Bahçeli, Erdoğan’ın “OHAL’in kaldırılması” önerisini “FETÖ başta olmak üzere terörle mücadelenin sekteye uğramaması için yasal çalışmaların yapılabileceği şartıyla” destekledi. Görüşmenin ardından OHAL’in kaldırılması bekleniyor. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler