‘Asıl hedef CHP’

Eski CHP milletvekili ve CHP PM üyesi Eren Erdem, “terör örgütüne yardım etmek” suçundan tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Erdem, mahkemede yaptığı savunmada, “Verilecek karar siyasidir. Benim üzerimden CHP yıpratılmak isteniyor” dedi.

Yayınlanma: 29.06.2018 - 22:38
Abone Ol google-news

Eski CHP Milletvekili ve CHP PM Üyesi Eren Erdem, ‘terör örgütüne yardım etmek’ suçundan tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Erdem, mahkemede yaptığı savunmada, “Verilecek karar siyasidir. Benim üzerimden CHP yıpratılmak isteniyor. Vicdani ve hukuki değildir. Manevi ve maddi külfeti olacaktır. Maddi külfeti Türkiye’nin yargı sistemine güvenini sarsacak, manevi olarakda başınızı yastığa koyduğunuzda vicdanınızla baş başa kalacaksınız” dedi. Eski CHP Milletvekili Eren Erdem hakkında, “Silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “gizli tanığı deşifre etmek” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 9.5 yıldan 22 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Davanın ilk duruşması 19 Eylül günü görülecekti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘kaçma şüphesi’ bulunduğu iddiasıyla Erdem hakkında gözaltı kararı çıkardı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınıp dün sabah Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirilen Erdem, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıktı. İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın müdafilik talebini mahkeme heyeti oy birliğiyle reddetti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da telefonla bilgi aldığı duruşmayı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski İl Başkanı Cemal Canpolat, CHP’li eski ve yeni milletvekilleri Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Hilmi Yarayıcı, Sibel Özdemir, Turan Aydoğan da izledi. Savcı, sanığın kaçacağına dair somut olguların olduğunu belirterek tutuklama istedi.

‘Dosyada delil yok’

Ardından savunmasına başlayan Eren Erdem iddianamenin FETÖ’cüler tarafından hazırlandığını belirterek eşiyle yaptığı görüşmesinin Selam Tevhid kumpas iddianamesinden alındığını söyledi. FETÖ’nün iddianamesinden alıntı yapılarak FETÖ iddiasıyla suçlandığını dile getiren Erdem, “İlçe başkanlarıyla yaptığım görüşmeler bile delil olarak kabul edilmiştir. Soruşturmada gizli tanığın kimliğinin ifşa ettiğim söylenmiş. Ancak gizli tanığın bana gönderdiği kendisine para teklif edildiği vergi borçlarının silineceği yönündeki mesajları da dosyaya sunmuştum. A Haber’de bu mesajları kendisinin attığını kabul etmişti. Zaten bunun dışında dosyada delil yoktur” dedi.

‘Örgütle bağdaşmaz’

İktidarın bütün mensupları FETÖ ile iç içeyken 2012’de bu örgüt aleyhine kitap yazmış olması sebebiyle Selam Tevhit kumpas iddianamesinde yer aldığına değinen Erdem, “9 kitabımın 9’unda da FETÖ’yü ifşa ettim. Herkes ‘hocaefendi’ dediği zamanlarda ben terörist diyordum. Ne nesebim ne de meşrebim bu örgütle bağdaşmaz. FETÖ örgütünün kriteri kabul edilen hiçbir husus bende yoktur. Aynısını Ahmet Şık’a da yapılmıştır. Başkasına da yapılmıştır. Bu sebeple dünyada Türkiye’deki FETÖ soruşturmalarının sulandırıldığı kabul edilmektedir. Karşı gazetesinde FETÖ aleyhine de haberler yapılmıştı. Çikolata kutusunda belge geldiği iddiası ise komiktir” dedi.

‘İdamımı isteyeceğim’

Dosyada delil olarak sunulan hususların A Haber ve başka kanalların haberlerinden oluştuğunu dile getiren Erdem, “Oğlumun Almanya’da görmesi gereken diş tedavisi vardır. Bu sebeple eşim her ay Almanya’ya gidip gelir. Dokunulmazlığım kaldırıldıktan sonra 38 kez yurtdışına çıkmıştım. Kaçacak olsaydım zaten kaçabilirdim. Bu ülkede ideallerini gerçekleştirmeye çalışan biriyim. İddianame şüpheliden delile gitmeye çalışmıştır. Bunu bana ifademi alan savcı Selamettin Celep söylemiştir. Gerekirse dinlenmesini de talep ediyorum. Siyasi sipariş bir iddianamedir. Gazetenin gelir kaynaklarında da FETÖ’den gelen tek bir kuruş yoktur. İspatlanırsa idamımı isteyeceğim” dedi.

‘Tanığa itibar edilemez’

Erdem, gizli tanığın Turan Ababey olduğunu mahkemenin kabul ettiğini belirterek şöyle devam etti; “Bununla ilgili ses kaydı sunmuştum. Bu tanığa itibar edilemez. Bu iddianame ile FETÖ’nün temizlenmesine zarar vermektedir. Dünyada alay konusu olacak bir komedyanın içindeyiz. Yürekten ve namusumla söylüyorum. Beraat edeceğimi düşünüyorum. Cumhurbaşkanına hakaretten iki dava dışında hukuki anlamda rahatsız olacağım bir durum yoktur. Bu dava Türkiye’nin itibarına zarar verir. Tartışmaları büyütür. Buna katkı sunan herkes bu ülkeye zarar verir. Benim üzerimden CHP yıpratılmak isteniyor. Vicdani ve hukuki değildir. Manevi ve maddi külfeti olacaktır. Maddi külfeti Türkiye’nin yargı sistemine güvenini sarsacak, manevi olarakta başınızı yastığa koyduğunuzda vicdanınızla baş başa kalacaksınız. Siyasi karar vermeniz halinde vicdani ve maddi hükümlülüğünüzü taşıyacağınızı düşünüyorum. Siyasi karar olmasaydı gece yarısı evime girerken alınmazdım. Siyasi iradeye sorumluluğunuzu yerine getircekseniz anayasaya karşı sorumluluğunuzu yerine getirmenize talep ediyorum.”

İlk duruşma 19 Eylül’de

Avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti Erdem’in, ‘terör örgütüne yardım etmek’ suçundan tutuklanmasına karar verdi. Turan Ababey, Emre Erciş, Mehmet Bozkurt, Murat Kazancı ve Kutlu Esendemir’in tanık olarak dinlenmesine karar veren heyet, duruşmanın daha önce olduğu gibi 19 Eylül’e görülmesine karar verdi.

Saray istedi

Eren Erdem için verilen tutukluluk kararının ardından CHP’liler ve avukatlar açıklama yaptı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Erdem’in tutuklanmasında hukuki hiçbir gerekçenin olmadığını belirterek uzun süredir yürütülen bir algı operasyonuyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kaftancıoğlu, Erdem üzerinden partilerine yönelik bir operasyon yapıldığına değinerek “Bu davayı hiçbir şekilde hukuki bir dava olarak değil tamamen saraydan yönetilen ve sarayın istedikleriyle gerekçelendirilen tutuklanma olarak görüyoruz. Şunu da ifade etmek isteriz ki partimizin Eren Erdem de dahil olmak üzere bu algı operasyonlarına asla alet olmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Avukat Efkan Bolaç ise, “Yapılan işlemi Sülayman Soylu’nun açıklamalarıyla ilişkilendirmek gerekiyor. Soylu kendisine oy vermeyenleri bir anlamda kriminalize etmeye çalışıyor. Bize oy vermeyenler teröre yandaştır, terör örgütüne üyedir denmek isteniyor. Eren Erdem hakkında verilen karar siyasi bir karardır” ifadelerini kullandı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da “Eren Erdem’in tutuklanma kararı muhaliflere göz dağıdır. Dokunulmazlığı olmadığı halde bu dosyayla ilgili 38 sefer yurtdışına çıkmıştır ve bu anlamda bugüne kadar her hangi bir tutuklaması, gözaltı işlemi yapılabilme imkânı var iken bunun yapılmaması, bugüne denk getirilmesi tamamen bir algı operasyonudur” dedi.

<haber-yatay:1012817,1013002>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler