Saray'a yeni dönemin ilk sorusu Sezgin Tanrıkulu'ndan

Yeni dönemde yetklileri elinde toplayan Saray'a ilk soru önergesi verildi.

Yayınlanma: 11.07.2018 - 10:30
Abone Ol google-news

Türkiye önceki günden itibaren ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ne geçti.

 Yeni dönemde TBMM’de cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanların yanıtlaması istemiyle sözlü soru önergesi tarihe karışacak. Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verebilecek. Ancak cumhurbaşkanına yazılı soru önergesi verilemeyecek.

Yeni dönemde yetklileri elinde toplayan Saray'a ilk soru önergesi verildi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde çocuk istismarları soruldu.

Soru önergesi şöyle:

BM Çocuk Hakları Sözleşmesin çocukların hak ve özgürlüklerinin yaşama geçmesini hedefler. Sözleşmeyi imzalamış olmasına karşın Türkiye’de çocukların yaşadıkları hak ihlallerinin cezasız kaldığını gösteren pek çok olay bilinmektedir. Cezasızlık çocuk hak ihlallerinin yeniden yeniden yaşanmasına sebep olan kısır bir döngüdür:

Soruşturma açılmayan, takipsizlik verilen, kovuşturma aşamasında hak ihlalini gerçekleştirenler hakkında çeşitli gerekçelerle beraatla sonuçlanan pek çok çocuk hak ihlali vardır. Çocuklara yönelik hak ihlallerinin cezasız kalmaması için yasama ve yürütmede de etkili bir strateji kurmak gerekir.

Bu Bağlamda;

1-Son 2 yıl da Kaç anne baba ya da çocuğa bakmakla yükümlü kişi hakkında;

Okullarda fiziksel güvenlik sebebiyle yaşamını kaybeden çocukları için mağdur ya da müşteki sıfatıyla işlem yapılmıştır?

Kolluk güçlerinin ihlali sebebiyle yaşamını kaybeden çocukları için mağdur ya da müşteki sıfatıyla işlem yapılmıştır?

İş kazalarında yaşamını kaybeden çocukları için mağdur ya da müşteki sıfatıyla işlem yapılmıştır?

2-Son 2 yılda kaç kamu görevlisi hakkında çocuğa karşı suç işlediği sebebiyle soruşturma açılmıştır? Kaçı kovuşturma aşamasına geçmiştir? Kaçı beraatla sonuçlanmıştır?

3-son 3 yılda ALO 183 hattına kaç çocuk bizzat kendisi başvurmuştur? Bunlardan kaçı hakkında işlem yapılmış ve adli sürece intikal ettirilmiştir?

4-Çocukların da bireysel olarak BM Çocuk Hakları Komitesi’ne başvuru yapabilmesini öngören ek protokol TBMM’de ne zaman gündeme alınacaktır? Bu mekanizma hakkında çocukların bilgi sahibi olabilmesini sağlayacak ne tür düzenlemeler yapılması planlanmıştır?

5-Son 3 yılda cinsel şiddete uğramış çocuk hakkında açılan kaç dava bulunmaktadır? Bu davların kaçında çocuğun birden fazla kez ifadesinin alınması sebebiyle, yasaya karşı olmaktan kaç görevli hakkında soruşturma açılmıştır?

6- Son 2 yıl da kaç çocuk istismara uğramıştır?

7- Son 2 yıl da kaç çocuk kaçırılmıştır?

8- Son 2 yıl da kaç çocuk öldürülmüştür?

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler