CHP'de ok yaydan çıktı: İnce'nin 24 saat bilançosu

İnce kanadı, CHP’de olağanüstü kurultay için imza toplamaya başladı. CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ile CHP PM Üyesi Gaye Usluer, dün gece 1 gün içinde 353 delegenin imza verdiğini açıklarken, CHP yönetimi yeterli imzanın toplanamayacağı görüşünü paylaştı.

Yayınlanma: 16.07.2018 - 22:55
Abone Ol google-news

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce (solda) ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu (sağda)

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ve ekibi 24 Haziran’ın ardından başlayan imza ve liderlik tartışmalarında resmi süreci dün başlattı. TBMM’de düzenlenen basın toplantısında; yasamayı temsilen Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, PM’yi temsilen Gaye Usluer, yerel yönetimleri temsilen Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, örgütleri temsilen Sakarya İl Başkanı Erdoğan Isır ve Karasu İlçe Başkanı Nurhan Aydın ve Gençlik Kolları’ndan Deniz Kahraman hazır bulundu. Toplantıda; “Değişim ve Umut Kurultayı” için örgüte çağrı yapıldı.

‘Dönüşüm vazgeçilmez’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tüzün, “CHP organlarında görev alan isimler olarak sembolik olarak buradayız. Sabah 8.30’dan itibaren kurultay delegelerimiz, notere koşarak gidip imzalarını vermeye başlamışlardır. Bu anlamda değişim ve dönüşümün vazgeçilmez olduğunu birkez daha ifade etmek istiyorum. Bu olağanüstü kurultayımızın adı Değişim ve Umut Kurultayı olacaktır” dedi. Tüzün, basın toplantısının düzenlendiği saate kadar noter aracılığıyla atılan imza sayısının 100’ü geçtiğini ifade etti.

‘Kaybedecek vakit yok’

Çağrı Heyeti Sözcüsü PM üyesi Usluer ise çağrı metnini okudu. “Bizler siyasetin içindeki figürler olarak etkili bir muhalefet yapabilmiş olsaydık bugün sizlere bu açıklamayı yapmak zorunda olmayacaktık’’ diyen Usluer, göz göre göre gelen tek adam rejimine karşı Cumhuriyeti layığıyla savunamadıklarını kaydetti. Usluer, ‘’Cumhuriyet mitingilerini, Gezi eylemlerini, referandum kampanyasını ve Adalet Yürüyüşünü iktidar yürüyüşüne dönüştüremedik. Şimdi durduğumuz yerden kakıp hızlı adımlarla yürüme zamanıdır. Kaybedecek vaktimiz de sabrımız da yok” dedi.

‘Değişmek zorunda'

Rejimi değiştirmenin yolunun yerel seçimlerde, CHP’yi en fazla sayıda yerel yönetimde iktidara taşımaktan geçtiğini belirten Usluer, “İşte bu nedenle tam da şimdi değişim zamanıdır” dedi. Usluer şöyle konuştu: ‘’Bu değişimi önce kendi içimizde başlatmalıyız. 9 seçim kaybeden ve yaşanan yenilgilerde sorumluluk almaktan imtina eden partimizin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve onun belirlediği yönetimin anlayışı siyasi ömrünü tamamlamıştır. Artık müzik değişti, ayak da değişmek zorunda. Bakın bu ülkede artık rejim değişiyor ve bizler hiçbir şey olmamış gibi aynı siyaset anlayışında devam edemeyiz. Ürkek ve savunma odaklı bir çizgiyle, merkeze ve sağa yaslanarak büyüme hayallerini terk etmek zorundayız. Asıl sorun esas olarak kimin genel başkan olacağı değil, hangi kadrolarla ve hangi yönetim anlayışıyla partimizi iktidara taşıyacağıdır. Olağanüstü koşullarda artık olağan siyaset yapılamaz.”

"353 delege imza verdi"

Tüzün ile Usluer, dün ilerleyen saatlerde 353 delegenin imza verdiğini açıkladı. Tüzün, kişisel Twitter hesabından "Saat 11.00’de gerçekleştirdiğimiz basın açıklamamızın ardından 353 Delegemiz Değişim ve Umut Kurultayı çağrımıza destek vererek noterde imza verdi. Değişimi hep birlikte başlatacağız.. Başaracağız.." ifadelerini kullandı.

Usluer ise "Değişim ve Umut Kurultayı çağrımıza bugün itibariyle noter tasdikli olarak 353 delegemiz imza verdi. Değişimi birlikte başlatacağız, Umudu birlikte büyüteceğiz." açıklamasında bulundu. İmza veren delege sayısının bugün artması bekleniyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan

‘Taban istemiyor’

İmza toplama aşamasının ilk gününde CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Parti tabanı zamanlamayı uygun bulmuyor. Kurultay delegelerinin güçlü bir iradeleri yok” dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, muhaliflerin seçimli kurultay çağrısına ilişkin konuştu. Tüzükte hükmün belli olduğunu vurgulayan Tezcan, yüzde 51 imza ile seçimli kurultayın yapılmasının tüzük emri olduğunu kaydetti. Edindikleri izlenimin imzaların toplanamayacağı yönünde olduğunu dile getiren Tezcan, ‘’Parti tabanı önemli bir bölümü, şu anda uygun bir zamanlama olmadığın ifade ediyor ve kurultay delegelerinin güçlü bir iradeleri yok’’ dedi. Tezcan, imza verenlerin sayılarına ilişkin olarak da ‘’Bu süreç içerisinde ilk anda 100 imza toplandı yarın daha yüksek rakam söylenebilir. İmzaya teşvik için bu tür sayılar söylenebilir. 81 ilin durumunu biliyoruz. Böyle bir sayının toplanamayacağı gözüküyor’’ yorumu yaptı.

‘Teşvik’ abartıları

Usluer’in ‘’Göz göre göre gelen tek adam rejimine karşı cumhuriyeti layıkıyla savunamadık’’ ve ‘’Süreç iyi yönetilmediği için derin hayal kırıklığı yaşadık ve yaşattık’’ sözlerinin sorulması üzerine Tezcan şunları kaydetti: ‘’Tek adam rejiminin nasıl geldiği belli. O sözü söyleyen arkadaşlarla mücadele ettik. Bu meseleyi parti içi yarışın aracı haline getirmek insaflı bir tespit değil diye düşünüyoruz. Tek adam rejimi bütün demokrasi güçlerinin direnmesine ve mücadele etmesine karşı adım adım inşa ediliyor. Ona karşı mücadeleyi yükseltmenin yolunu aramak zorundayız. Yoksa tek adam rejimi üzerinden iç iktidar yarışına gerekçe üretmek çabaları çok uygun değildir.’’

KURULTAY SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

CHP Parti tüzüğüne göre, olağanüstü kurultay için gerekli imzaların toplanmasının ardından imzaların parti yönetimine iletilmesi gerekiyor. İmzaların parti yönetimine tesliminden sonra parti yönetiminin önünde 45 günlük bir süreç başlıyor ve Kılıçdaroğlu'nun bu süre içinde (Parti tüzüğüne göre) olağanüstü seçimli kurultaya gitmek zorunda kalıyor.

CHP parti tüzüğünün 48'inci maddesine göre seçimli olağanüstü kurultay toplanması için kurultay delegelerinin tam sayısının salt çoğunluğunun, on beşinci gün mesai bitimine kadar noter aracılığıyla imzalarını genel merkeze iletmeleri gerekiyor. Bu da en az 625 delegenin imzasına denk geliyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler