İmza polemiği devam ediyor

Ana muhalefet partisinde muhalifler 564’e ulaştıklarını, kısa sürede kurultay için yeterli imzayı toplayacaklarını söylüyor. Genel merkez ise kendilerindeki sayının 438 olduğunu açıkladı. Parti kulislerinde ise değişimden yana olanlar bile verilen görüntüden rahatsız.

Yayınlanma: 19.07.2018 - 23:46
Abone Ol google-news

 

CHP’de 24 Haziran’dan sonra başlayan liderlik ve değişim tartışmaları, resmi olağanüstü kurultay çağrısının ardından imza polemiğine dönüştü. “Değişim ve Umut” adını verdiklerini olağanüstü kurultay için hafta başından itibaren resmi imza sürecini başlatan muhalifler dün Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıyı Muharrem İnce’nin yakın ekibinden Bilecik milletvekili Yaşar Tüzün, PM üyesi Gaye Usluer ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu gerçekleştirdi. Çağrı grubunun sözcülerinin toplantıya ellerinde imzaların bulunduğu klasörlerle gelmeleri dikkat çekti. Hiçbir il, ilçe başkanını veya kurultay delegesini bizzat telefonla arayarak notere gitmeleri talebinde bulunmadıklarını belirten Tüzün, delegelerin özgür iradeleriyle çağrıyı dikkate alarak ve ücretleri de ceplerinden ödeyerek notere gittiklerini kaydetti. Tüzün, delegelerin kurultay taleplerini kendilerine hem ıslak imzalı noter belgeleriyle hem de fotoğraflarıyla gönderdiklerini anlattı. Tüzün açıklama yapılan 17 dakikalık süre içinde kendisine ulaşan 5 imza daha olduğunu söyledi. İzmir milletvekili Mehmet Ali Çelebi ile Hatay Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman’ın da söz konusu 5 kişi arasında yer aldığını belirten Tüzün, “Bu dakika itibarıyla 5 kişi daha ulaştı, sayı 526 oldu. Yarın gerekli imzanın toplanacağına inanıyoruz” diye konuştu. İsteyen gazetecilerin dosyadaki imzaları sayabileceklerini söyleyen Tüzün, “Kimseden sakladığımız belge yok” dedi. Delege sayısını 1245 olarak hesapladıklarını söyleyen Tüzün, akşam sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise imza veren delege sayısının 564’e ulaştığını duyurdu.

‘47’lilerin devamı’

Gaye Usluer de delegenin, kendilerine “muhalif hareketi” denmesinden rahatsız olduğunu dile getirerek “Kimsenin delegeyi muhalifler ve olmayanlar diye ayırma lüksü bulunmuyor. Süreç sonunda karar ne olursa olsun öz irade ile oluşmuş karar olacaktır. Tüzük kurultayı sırasında 47’liler olarak demokrasi tarihinde yer alacak 47 kişi vardı. Bu 47 kişinin kurultay sırasında partinin adalet ve demokrasi anlayışına yönelik önerileri vardı. O 47’nin içindeki 38 kişi bugün vekil değil. Biz hareketi milletvekili olduğumuz dönemde başlattık. Bugünkü hareket, o gün tamamlanamayan hareketin devamıdır. Küskünler hareketi değil.”

Karşı hamle

Meclis’te İnce ekibinin düzenlediği toplantının ardından Genel Merkez’den de yeni bir imza sayısı hamlesi geldi. Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan yaptığı basın toplantısında yeterli sayı bulunduğunda, Genel Merkez’in gereğini yerine getireceğini söyledi. Kendilerinin rakamları il ve ilçe örgütlerinden öğrendiklerini söyleyen Özkan, “Onlardan gelen verileri değerlendirdiğimizde; arkadaşlarımızın 438 kadar imza toplayabildiklerini görüyoruz. Maksimum 470 civarında bir imza toplanabileceğini öngörüyoruz” dedi. Özkan, kurultay için gerekli olan 625 delegeye ulaşılacağını düşünmediğini söyledi. Özkan “6 ay önce bir güven oylamasından çıktık, orada yetki almış bir kuruluz, bununla ilgili bir güven oylaması ihtiyacı içinde değiliz. Güven oylaması için sayılar belli, o sayılara ulaşıldığında elbette büyük kurultay toplanır, orada hiçbir sakınca yok” karşılığı verdi.

Tekin, 9 Eylül’ü işaret etti

Öte yandan Kılıçdaroğlu’na kurultay çağrısı yapan CHP milletvekili Gürsel Tekin, tarih olarak partinin kuruluş yıldönümü olan 9 Eylül’ü işaret etti. PM üyesi Erdal Aksünger “Biz iktidardan demokrasi ve hukuk bekliyoruz. Koltuk koruma konusu zarar veriyor” diye konuştu. Silivri’de tutuklu bulunan PM üyesi Eren Erdem’inde kurultay için imza verdiği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler