Akşener o kararı nasıl aldı?

En yakın kurmaylarına bile söylemedi, direksiyonu İstanbul’a kırdı...

Yayınlanma: 22.07.2018 - 23:36
Abone Ol google-news

 

Seçim sonrası Afyonkarahisar kampında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sürpriz bir kararla olağanüstü kongre kararı alıp, aday olmayacağı açıklaması, siyaset gündemine bomba gibi düşerken, en yakın kurmayları ile bile bu kararları paylaşmadığı ortaya çıktı.

Akşener’in bir iki gün kendini dinleyip, yeni yol haritasını belirleyeceği ifade ediliyor. İstifadan zorla vazgeçirilen Akşener’in, olağanüstü seçimli kurultay kararı hamlesine ilişkin, siyasi kulislere düşen ilk yorumlar, “muhaliflere rest çekip, olağanüstü kurultaydan güçlenerek çıkma” hesabı olduğu yönündeydi. Ancak Akşener’in sosyal medyadan paylaştığı “aday olmayacağım, aday olan arkadaşlara başarılar dilerim” mesajı kafaları karıştırırken, en yakın kurmayları da Akşener’in kararını Ankara’ya dönüş yolunda öğrendi.

Akşener’in mesajının düşmesinden kısa süre sonra konuştuğumuz üst düzey bir parti yöneticisi, “Bu mesaj gerçekten Akşener’e aitse” şerhini koyarak, kısa bir durum değerlendirmesi yaptı. Söz konusu parti yöneticisi, partinin önde gelen diğer isimleri gibi, “aday olmayacağım” dese de Akşener’in arkasında olduklarını ve kendisinden başka bir ismin aday gösterilmeyeceği görüşünü dile getirdi. Akşener’e yakın kaynakların verdiği bilgiye göre istifa, olağanüstü kongre ve aday olmama kararlarının altında, kamptaki eleştiriler kadar, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Akşener’in aldığı 7.3’lük oy oranını sindirememesi yatıyor. Kampta partililerin aday belirleme ve “Millet İttifakı”na girilmesi nedeniyle kendisi ve parti yönetimine ilişkin eleştirileri dinleyen Akşener’in, seçim sonuçlarına ilişkin “Bu beklentimizin altında bir sonuçtur, bunun bir sorumluluğu var ve genel başkan olarak da bu sorumluluk bana aittir” sözleriyle istifa açıklaması yapmasının da bu “sindirememenin” işareti olduğu ifade ediliyor. İstifa kararından vazgeçirilip salona dönen Akşener, partililere “olağanüstü kongre” kararını açıkladıktan hemen sonra ise toplantının yapıldığı oteli terk ederek, aracıyla Ankara’ya yola çıktı. Ancak Akşener’in, yolda fikir değiştirip, “bir-iki gün dinlenme” kararı aldığı ve direksiyonu İstanbul’a kırdırdığı öğrenildi. Akşener’in son anda karar değiştirmezse birkaç gün kendisini dinleyip, yeni yol haritasını belirleyeceği konuşuluyor.

Ne bekleniyor?

Akşener’in aday olmama kararının ardından parti üst yönetiminden arka arkaya “tek adayımız Akşener” açıklamaları geldi. Akşener’in bu çağrılar karşısında ne yapacağı bilinmiyor. Yapacağı iç değerlendirme sonrasında durumun netleşeceği belirtiliyor. Ancak parti kaynakları, gerek parti yönetimi, gerek parti teşilatlarının ve delegenin Akşener’in “bırakması”na izin vermeyeceği ifade ediliyor. Olayın çok sıcak olması nedeniyle henüz partide kafalar karışık olmasına karşın, kongrede başka bir adayın çıkarılmaması ve teşkilatlar, milletvekilleri, parti yönetiminin ortak imzasıyla Akşener’in genel başkanlığa yeniden aday gösterilmesi planlanıyor. Parti örgütlerinin de bu süre içinde Akşener’e destek kampanyası başlatacağına dikkat çekiliyor.

<haber-yatay:1034147,1034339,1034268>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon