'Lozan 95 yıldır süren onur ve gururdur'

CHP Karabük Milletvekili Uz. Dr. Hüseyin Avni Aksoy, Lozan Antlaşması’nın 95’inci yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Yayınlanma: 24.07.2018 - 11:12
Abone Ol google-news

Aksoy, “Lozan Antlaşması, Kurtuluş Savaşı’mızın tüm dünya ülkeleri tarafından kabul edilişidir. Sevr Antlaşması ile kaybedilen Anadolumuzun yeniden kazanılmasıdır. Lozan Antlaşması; kutlu bir zaferdir” dedi.

"Lozan Antlaşması masada da sürdürülen Kurtuluş Savaşı’dır"

Lozan Antlaşması’nın 95 yıldır süren bir gurur ve onur olduğunu vurgulayan Aksoy, “Masada da sürdürülen Kurtuluş Savaşı sonucunda kazanılan Anadolumuz, Sevr Antlaşması’nı tarihin karanlık sayfalarına hapsetmiş ve halkımızın egemen olacağı Cumhuriyetimizin temellerini atmıştır.

Kurtuluş Mücadelemiz boyunca büyük fedakarlıklar göstererek Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, başta Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Kahramanımız İsmet Paşa olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyorum” dedi.

 “LOZAN, CUMHURİYETİMİZİN TAPU SENEDİDİR”

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün de mesajında şöyle dedi:

 Türkiye Cumhuriyetimizin tapu senedi, Lozan Antlaşmasının 95. yıldönümü kutlu olsun. Ülkemizi kapitülasyonlardan kurtararak, özgür bir ülke yapan ve diplomasi tarihinin en büyük zaferlerinden biri olarak dünya tarihine geçen bu anlaşmanın mimarları Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Büyük Devlet Adamı İsmet İnönü, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Bağımsızlık sadece savaşlarla kazanılmaz. Bunu kayda geçiren Anlaşmalar ve yürütülen diplomasi de bir o kadar önemlidir!

 Tarihimizin şanlı abidesi olan Lozan Antlaşması; 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’nin Boğazları galip devletlere ardına kadar açan, ordusu dağıtılan, tüm savaş gemileri teslim alınan, haberleşme araçları dahil tüm kurumları yabancılara teslim eden Mondros Mütarekesi’ni devre dışı bırakmıştır.

 Bu yüzden Lozan’ın ülkemize aşıladığı özel direnci sürekli yaşatarak, Cumhuriyetimize, değerlerimize, bağımsızlık bilincine her daim sahip çıkmalıyız.

 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI TBMM’Yİ OLUŞTURAN, TBMM’NİN KENDİ ATALARININ ZAFERİDİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Lozan Barış Antlaşması’nın 95. Yıl Dönümü olması nedeniyle TBMM Genel Kurul’da konuşma yaptı. Çeviköz, “TBMM hükümetinden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ulaşmanın yolunu açan, tam bağımsız devletimizin temellerini oluşturan Lozan Barış Antlaşması, Mustafa Kemal Atatürk’ün tarifiyle; “Benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir”. Lozan’ı kendi tarihsel diyalektiğinden koparmanın ulusal çıkarlarımıza hiçbir faydası yoktur.” dedi. Milletvekili Çeviköz’ün konuşmasının detayları şu şekilde;

Gazetecilik Suç Değildir Demeye Devam Edeceğiz

“Bugün 24 Temmuz sansürün kaldırılmasının 110. Yıldönümü vesilesiyle Gazetecilik suç değildir” demeye devam ederek, medya ambargosuna ve tek sesliliğe karşı mücadele veren özgür kalemlerin asla susmayacaklarına, Türkiye’nin demokratik ve özgür bir ülke olmaya devam etmesi uğruna çalışacaklarına inandığımı vurgulamak istiyorum.”

Uğruna Kan Dökülmüş Topraklar İçin Antlaşma Yapmanın Ne Demek Olduğunu Ancak Cepheden Cepheye Koşanlar Bilir

“95 yıl önce imzalanan Lozan Barış Antlaşması, Milli Mücadelemizin en önemli diplomatik zaferidir. Cumhuriyet’in ilanından üç ay önce imzalanan bu antlaşma, laik ve demokratik değerlere bağlı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş senedi ve bu değerlerin uluslararası hukuktaki teminatıdır. 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti olarak ilan edilen devletimiz, bağımsızlığını ve egemenliğini öncelikle bu anlaşma ile tüm dünyaya kabul ettirmiştir. 8 ay boyunca, bir masa başında bugünlerimizi çizen, dönemin Dışişleri Bakanı İsmet İnönü ve beraberindeki heyete ülke olarak borcumuz sonsuzdur. Çünkü uğruna kan dökülmüş topraklar için antlaşma yapmanın ne demek olduğunu ancak cepheden cepheye koşanlar bilir.”

Lozan Barış Antlaşması, TBMM’yi Oluşturan, TBMM’nin Kendi Atalarının Zaferidir.

“Tarihi olaylara geriye dönerek bakarken, o günün koşullarını ve o güne giden süreçleri göz önüne alarak değerlendirmelerde bulunmak adil ve gerçekçi, objektif, taraf tutmayan bir yaklaşım olanağı sağlar. Lozan'ı iyi anlamanın yolu da budur. Lozan bağımsız, egemen ve kendi ayakları üzerinde başı dik olarak durabilecek bir devletin temellerinin atılması için müzakere edilmiş ve kurtarılan vatan toprakları üzerinde böyle bir devleti kurmak için imzalanmış bir anlaşmadır. Lozan Barış Antlaşması, TBMM’yi oluşturan, TBMM’nin kendi atalarının zaferidir.

TBMM hükümetinden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ulaşmanın yolunu açan, tam bağımsız devletimizin temellerini oluşturan Lozan Barış Antlaşması, Mustafa Kemal Atatürk’ün tarifiyle; “Benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir”. Lozan’ı kendi tarihsel diyalektiğinden koparmanın ulusal çıkarlarımıza hiçbir faydası yoktur.Lozan’ın aksine, Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren barış antlaşmaları müzakere yapılmadan, dayatmayla imzalanmıştır. Tekrarlamakta fayda var. Bu anlaşmaların içinde bugün yürürlükte kalan ve uygulanan tek antlaşma Lozan’dır.”

Diplomaside Liyakatın Yerini Himayeci Anlayış Aldı

“9 Temmuz 2018’de 703 sayılı KHK ile değiştirilen Dışişleri Bakanlığı yapısı, diplomaside liyakatı esas alması gerekirken yerini himayeci bir anlayışa bırakmıştır. Bugün Türkiye’nin dış politikası, hem kendi kurumlarında hem de dış politikadaki tutarsızlıklarıyla, kararsızlık ve güvensizliğe doğru itiliyor. Türkiye’nin dış politikası, ivedilikle bu himayeci anlayıştan ıkarılmalı, çağdaş ve ileri görüşlü bir anlayışa kavuşturulmalıdır. Türkiye sadece bölgesinde değil, küresel meselelerin çözümüne yönelik arayışlarda da görüşlerine ihtiyaç duyulan ve danışılan bir aktör olmaya yeniden başlamalıdır. Bu vesileyle, son 95 yılımızla ilgili ne varsa tamamını borçlu olduğumuz Milli Mücadelenin Başkumandanı Mustafa Kemal Atatürk'ü, Lozan Fatihi asker, diplomat, devlet adamı ve siyasetçi İsmet İnönü'yü ve şehitlerimizi bir kez daha saygıyla yad ediyor, ecdadımıza,şehitlerimize, gazilerimize selam olsun diyorum.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler