Ağbaba: Arguvan direnişiyle Gezi, isyanıyla Ruhi Su'dur

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 13'üncüsü düzenlenen Uluslararası Arguvan Türkü Festivali'nin açılışında konuştu. Dünyada türkü denilince akla Arguvan'ın geldiğini belirten Ağbaba, "Arguvan sadece türkülerin başkenti değil, aynı zamanda Arguvan sözüyle Aşık Veysel’dir. Arguvan şiirleriyle Nazım Hikmet’tir. Arguvan direnişiyle Gezi’dir. Arguvan isyanıyla Ruhi Su’dur, Muhlis Akarsu’dur. Aşık Mahsuni’dir." dedi.

Yayınlanma: 29.07.2018 - 17:26
Abone Ol google-news

Bu yıl 13'üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Arguvan Türkü Festivali dün gece başladı. Festivalde Arguvan’ın kardeş belediyesi Ataşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Turnam İlgezdi Kültür Kompleksi’nin ve Arguvan meydanına yapılan Nazım Hikmet Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi. Festivalin açılışına CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gamze Akkuş İlgezdi ve Veli Ağbaba, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, İnönü Üniveristesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Baro Başkanı Enver Han, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları ile çok sayıda davetli katıldı.

Bu topraklarda umut, kardeşlik, barış yeşeriyor

“Dünyada kayısı denilince akla Malatya, türkü denilince Arguvan geliyor” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,“Bakmayın siz Arguvan’ın çorak topraklarına , bu topraklarda umut yeşeriyor, kardeşlik yeşeriyor, barış yeşeriyor. Türküler Anadolu’nun tarihidir, edebiyatıdır, siyasetidir. Acıları, yokluğu ama aynı zamanda umutları dile getirir. Bu kıraç toprakların türküsü nice yiğitlere mesken, nice davalara bekçi, nice acılara merhem olmuştur. Kimliğiyle, kültürüyle, tarihiyle, insanıyla, türküsüyle başlı başına bir değer olan Arguvan’da savaşa karşı barışın, nefrete karşı hoşgörünün, düşmanlığa karşı kardeşliğin sesi yükseliyor. Arguvan sadece türkülerin başkenti değil, aynı zamanda Arguvan sözüyle Aşık Veysel’dir. Arguvan şiirleriyle Nazım Hikmet’tir. Arguvan direnişiyle Gezi’dir. Arguvan isyanıyla Ruhi Su’dur, Muhlis Akarsu’dur. Aşık Mahsuni’dir. Arguvan topraklarında etnik kimliğinden, mezhebinden dolayı kimse ötekileştirilmez. Türk neyse Kürt odur. Alevi neyse Sünni odur. Kimseye ayrıcalık yapılmaz, kimseye ayrım yapılmaz. Bunu başaran, Arguvan’da kardeşlik tohumlarına su veren, herkese eşit yaklaşan belediye başkanımız Mehmet Kızıldaş’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Umudu hakim kılacağız

“Demokrasiyi, barışı, insan haklarını, özgürlükleri, laikliği, cumhuriyeti savunan insanların umutsuzluğa kapılmaya hakları yoktur” diyen Ağbaba, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim sadece bugüne değil tarihe karşı da sorumluluğumuz var. Umudu hakim kılacağı. Direnci hakim kılacağız. Mücadeleyi hakim kılacağız. Direnç, umut ve başkaldırı olduğu için ; ‘Sizde şah diyeni öldürürlerse, açılın kapılar Şah’a gidelim’ diyerek darağacına giden Pir Sultan Abdal olduk. ‘Yarın yanağından gayrı her yerde her şeyi paylaşmayı’ öğütleyen Şeyh Bedrettin olduk. ‘Yaşasın halkların bağımsızlığı ve kardeşliği’ diyerek idam sehbasını kendileri tekmeleyen Deniz Gezmiş ve arkadaşları olduk. Kötülüklerin ve zorbalıkların karşısında dimdik duran, Hallacı Mansur olduk. Sarayında teslim bayrağını çekenlere, manda isteyenlere inat, dünyanın yetiştirdiği en büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk olduk.”

Nefreti bu topraklardan söküp atacağız

“Arabistan’dan, Ortadoğu’dan bize dayatılmak istenen kültürden alacağımız bir şey yok”diyen Ağbaba, “Bu topraklar ki ‘kim olursan ol yine de gel’diyen Hz.Mevlanaları yetiştirmiş. Bu topraklar ki bir elinde aslanı, bir elinde ceylanı barış içinde yaşatmış Hacı Bektaş-ı Velileri yetiştirmiş. Bu topraklar ki dünyaya hoşgörü aşılayan Yunus Emreleri, Ahmet Yeseviler, Niyazi Mısrileri yetiştirmiş. 10 Ekimde katledilenlerin sağcı-solcu olduğuna değil, insan olduğuna bakıp, stadyumlarda yuhalatanlara izin vermeyeceğiz. Bu nefreti bu topraklardan söküp atacağız. Karaman’da çocuklara tecavüz edilirken ‘memleketin ismi lekelenmesin’ diyen anlayışı tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Karşı cinsin eteğinden, kısa kolundan ,taytından tahrik olan anlayışa, kadınları katledenlere karşı mücadele edeceğiz.5 yaşındaki çocuklara yan gözle bakan sapık anlayışı bu topraklardan göndermek hepimizin görevi. Yunanistan’daki yangına sevinç çığlıkları atanlara ölenlerin dinine, ırkına değil insan olduğuna bakmak gerektiğini öğreteceğiz.Bu ülkede ahlakı, erdemi hakim kılacağız .Korku ve baskı politikalarına karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu zalim korku dalgasına,çürümüşlüğe asla boyun eğmeyeceğiz. Her türlü hak ihlaline karşı mazlumun yanında zalimin karşısında duracağız.Bu topraklara Hacı Bektaşlar,Yunus Emreler, Ahmet Yeseviler’in ektiği kardeşlik tohumunu yeşertmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler