Tutuklu vekiller Meclis gündeminde

HDP, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a yaptığı nezaket ziyaretinde tutuklu milletvekili ve dokunulmazlıklar konusunu gündeme getirdi. Yıldırım’ın bu konularda çalışma yaptırdığı dile getirildi.

Yayınlanma: 31.07.2018 - 22:25
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, TBMM Başkan Vekili Mithat Sancar, grup başkanvekilleri Ayhan Bilgen ve Fatma Kurtulan dün TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a nezaket ziyaretinde bulundu. Yaklaşık 35 dakika süren görüşmenin ana gündem maddelerini tutuklu milletvekilleri, Yargıtay’ın verdiği karar, Meclis’in yeni döneminde çalışma düzeni oluşturdu. Görüşmede, partilerinden milletvekili seçilen Leyla Güven ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun durumunu gündeme getiren HDP heyeti, Yargıtay’ın Berberoğlu kararının ardından 26. dönemde vekil olup tekrar seçilen yaklaşık 60 milletvekilinin dokunulmazlığının hukuki anlamda tartışmalı hale geldiğine işaret etti.

‘İnceletiyorum’

Ziyarette, TBMM Başkanı Yıldırım’ın dokunulmazlık ve tutuklu milletvekilleri konularını incelediğini ve konuyla ilgili çalışma yaptırdığını ifade ettiği öğrenildi. Yıldırım, tutuklu vekiller meselesinden rahatsızlık duyduğunu dile getirirken, HDP heyeti de Yargıtay’a yapılan itiraza ilişkin kararın netleşmesinin ardından bazı adımların atılabileceğine işaret etti. Heyetin, sorunun çözümüne ilişkin görüşlerini bir metin halinde sunması önerisini Yıldırım memnuniyetle karşılacağını kaydetti.
Görüşmede, HDP heyetinin sorunların diyologla çözülebileceğini ifade ettiği, özellikle parlamento zeminindeki diyaloğun önemine işaret ettiği, Yıldırım’ın da Meclis’in uzlaşı içerisinde çalışmasını arzu ettiğini söylediği belirtildi.

HDP heyetinin görüşmede gündeme getirdiği çözüm önerisi, yasal bir düzenleme yapılmasını öngörüyor. Krizi çözmek için 26. dönemde bir kereliğine dokunulmazlığın kaldırılmasına imkân tanıyan yasal dayanağın yok edilmesi gerektiği görüşünü savunan HDP, anayasaya eklenen geçici maddenin yürürlükten kaldırılmasını istiyor.

'Berberoğlu ve Güven’in durumunu konuştuk’

HDP Genel Eş Başkanı Temelli, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, 26. dönemde istenmeyen pek çok olay yaşandığına işaret ederek, “27. Dönemde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu demokrasi konusunda parlamento zemininin önemli olduğunu vurguladık. Özellikle dokunulmazlıklar konusunu ve hala tutukluluğu devam eden Hakkâri milletvekilimiz Leyla Güven ve Enis Berberoğlu’nun durumlarını dile getirdik” diye konuştu. Tutuklu milletvekilleri konusunda Meclis’in üzerine düşen hassasiyeti yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Temelli, “Bu sürece dair hem Meclis çalışmaları açısından, hem de Türkiye siyaseti açısından kısa değerlendirmelerde bulunduk” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler