CHP, açılışı bir türlü yapılamayan Melen Barajı'nı sordu

Tanrıkulu, "Melen Barajı Gövdesinin sağlam kaya zeminine oturtulmadığı iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

Yayınlanma: 06.08.2018 - 11:06
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, geçtiğimiz günlerde yazarımız Çiğdem Toker'in gündeme getirdiği Melen Barajı ile ilgili iddiaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.

<haber-dikey:1044545>

CHP'li Tanrıkulu'nun konuyla ilgili soru önergesi şöyle:

Melen Barajı’nın temelinin atılmasının üzerinden, neredeyse 4.5 yıl geçti. O sıra bitirme süresi olarak 2 yıl verilmişti, yani barajın 2016’da açılacağı söylendi. Hatta pek benzeri görülmemiş bir şey daha oldu. Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bir toplantıda “7 Aralık 2016 tarihinde saat 14.59’da bitecek” diye saatli bir tarih verdi. “Türkiye Cumhuriyet tarihinde tarih saat ilk defa oluyor” diye de sözünü pekiştirdi. Ama verilen tarihte açılış gerçekleştirilmedi.

 2017’ye gelindiğinde bu kez verilen yeni tarih 12 Mayıs 2017’ydi. Bu süreçte yerel basında barajın zamanında bitemeyeceği çünkü gövdesinde çatlaklar oluştuğu haberleri çıkmıştı ve barajın açılışı yine yapılamamıştı. Son olarak Melen Barajı’nın 11 Ağustos 2018’de biteceği haberleri basına yansımıştır.

 Bu bağlamda; 

1. Melen Barajı’nın tamamlanması için verilen tarihler olan 7 Aralık 2016 ve 12 Mayıs 2017’de tamamlanmamasının gerekçesi nedir? 

2. 2017 barajın tamamlanması için verilen tarihten önce yerel basında; barajın zamanında bitemeyeceği çünkü gövdesinde çatlaklar oluştuğuna dair yayınlanan haberlerin doğruluk payı var mıdır? 

3. Baraj gövdesinin sağlam kaya zeminine oturtulmadığı iddiaları doğru mudur? 

4. Zeminde farklı oturmaların oluşup ve gövdede çatlamalar meydana geldiği iddiaları doğru mudur?

 5. DSİ 14. Bölge Müdürü Özpınar, bu yılın fiyatlarıyla Melen Barajı için 845 milyon TL kamulaştırmaya, 647 milyon TL de inşaata harcandığını açıklamıştı. Bu durumda barajda meydana çatlakları gidermek için nasıl bir çalışma yapılacaktır? Yapılacak ise maliyeti hesaplanmış mıdır?

 6. Bütün bu iddialar doğrultusunda Melen Barajı’nın açılışının 11 Ağustos 2018 tarihinde yapılması mümkün müdür?

 7. Melen Barajı için harcanmış 1.5 milyar TL’lik kamu kaynağının hesabını kim verecektir?

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler