AKP yolu kapattı

Genel başkan seçimi için 27 Ağustos tarihini ‘oybirliği’ ile belirleyen MKYK’de uzun tartışmalar yaşandı. Başbakan Erdoğan’a yakın üyeler çoğunluk sağlayınca kıdemli üyeler de tarihe onay vermek zorunda kaldı.

Yayınlanma: 12.08.2014 - 11:22
Abone Ol google-news

MKYK’de 27 Ağustos’ta genel başkan seçimi için olağanüstü kongre kararı alan AKP, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2015’te yapılacak olağan kongreye kadar genel başkan olarak partiye dönüş yolunu kapattı. Karar oybirliğiyle alındı, ancak üyeler arasında uzun süre kongre tarihi tartışıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’a yakın genç ekibin yer aldığı üyelerin çoğunluğunun 27 Ağustos’ta diretmesi üzerine, kıdemli üyeler söz konusu tarihe
onay vermek zorunda kaldı.

Erdoğan, dün partisinin MKYK’sini toplayarak bundan sonra atılacak adımlar ve yeni genel başkan seçimi için olağanüstü kongre takvimini masaya yatırdı. Erdoğan’a yakın genç ekibin aralarında bulunduğu üyelerin çoğunluğu, kongrenin Erdoğan’ın Köşk’e çıkacağı 28 Ağustos’tan önce yapılmasını istedi. Bazı üyeler, hükümetlere siyasi partilerin yön vermesi gerektiğini, bu nedenle genel başkanlık seçiminin öncelikli olduğunu, hükümeti kurma görevinin seçilecek yeni genel başkana verilmesi gerektiğini belirtti. Bu görüşe karşılık Gül’ün genel başkan olmasını isteyen bazı üyeler, kongrenin kısa bir zamana sıkıştırılmasının doğru olmayacağını, 28 Ağustos’a kadar genel başkan seçiminin yapılabileceği, 28 Ağustos’tan sonra yapılacak kongrede de hükümeti kuracak ismin genel başkan olarak seçilebileceği görüşünü dile getirdi. Toplantıda, kongrenin 28’inden önce yapılması görüşünün ağırlık kazanması üzerine oybirliğiyle tarih 27 Ağustos olarak belirlendi.

En erken sonbahar

Kongrede yalnızca genel başkanlık seçimi yapılacak. 27 Ağustos tarihiyle Çankaya Köşkü’nde görev süresi 28 Ağustos’ta dolacak olan Gül’ün kongrede aday olmasının da önüne geçilmiş oldu. Gül, eğer olağan kongre takviminde bir değişiklik olmazsa 2015 sonbaharına kadar genel başkan
adaylığı için herhangi bir girişimde bulunamayacak. Erdoğan, toplantıda genel başkanlık için MKYK üyelerinden kapalı zarfta tek bir ismi, imzasız olarak önermelerini istedi. Üyeler de, kendi isimlerini anket formuna yazmadan kapalı zarf içinde aday önerilerini Erdoğan’a sundular. Erdoğan’ın, yarın il başkanları, perşembe günü de milletvekilleriyle toplanması bekleniyor.


3 döneme takılan biri de olabilir

Toplantı sürerken açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, gazetecilerin soruları üzerine genel başkan ve başbakanın aynı isim olacağını belirterek, 3 dönem engeline takılan bir ismin de genel başkan olabileceğini söyledi. Partinin 3 dönem engeline takılmayan bir ismi tercih etmesi durumunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in adı dillendirilirken,
3 dönemlik bir ismin seçilmesi durumunda ise Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın öne çıkabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Çelik, Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamalarının sorulması üzerine, “Sayın Gül’ün partiye dönmesi kadar normal bir şey olamaz. Biz sayın Gül’e, yeni seçitiğimiz başbakanımıza, konumlarından ziyade, onlara ağabeylerimiz gözüyle bakıyoruz. Sayın Gül ile başbakan arasında birileri bir çatışma bekleyebilir. Onların da hevesleri kursağında kalacak. Sayın Gül’ün başımızın üzerinde yeri var. Ama sayın cumhurbaşkanımızın durumu tabii ki konuşulacaktır” dedi.


Genel başkan olmasına gerek yok

Çelik, Gül’ün partiye dönmesi durumunda konumunun ne olacağına ilişkin soru üzerine, “Sayın Gül partiye döndüğü zaman bir tecrübe birikimiyle bir  unvanı olmadan da parti üyesi olunur. Hizmet etmek ille başbakan, genel başkan olmayı gerektirmeyebilir” dedi. Çelik, bazı MKYK üyelerinin Gül’ün partiye dönmesi yönünde toplantıda görüş belirtip belirtmediğinin sorulması üzerine, “27 Ağustos MKYK’de oybirliğiyle alınmış bir bir tarihtir. Bunu söylersem herhalde bunun ne anlama geldiğini arif olan anlar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler