Partiyi tartıştırana ‘disiplin’ yolu

Genel merkez açısından biten kurultay tartışmalarının ardından Kılıçdaroğlu ‘değişim’i MYK’de başlatırken parti içine de ‘disiplin’ konusunda mesaj verdi.

Yayınlanma: 08.08.2018 - 21:07
Abone Ol google-news

CHP MYK, muhaliflerin birinci aşaması olan imza toplama girişiminin sonuçlanmasının ardından ilk kez toplandı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK’de 18 genel başkan yardımcısı Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendirmek ve partideki tansiyonu düşürmek için ‘’Genel Başkanımızı destekliyoruz’’ diyerek görevlerinden çekildi. Yeni MYK’yi bugün açıklaması beklenen Kılıçdaroğlu’nun örgütlerde yerel seçim sonrası için de köklü ve sağlıklı bir “değişim” mesajı verdiği öğrenildi. Bundan sonraki süreç için de partiyi zafiyete uğratacak bir tartışma içine sokacak kişiler hakkında “disiplin süreci”nin işletileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu’nun, “Bu konuda tavizimiz yok, haklarında gereği yapılacak” dediği öğrenildi.

Kurmaylar çekildi

CHP MYK, olağanüstü kurultay taleplerinin resmi olarak sonuçlanmasının ardından ilk toplantısını dün genel merkezde yaptı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK, yaklaşık 3 saat sürdü.

MYK’de 24 Haziran seçimlerinin ardından “başarısızlık” ve “değişim” söylemlerinde özellikle parti yönetimindeki bazı isimlere yönelik tepkiler nedeniyle tüm genel başkan yardımcıları kendi inisiyatifleriyle “af”larını istedi. Kurmaylar, Akif Hamzaçebi, Bülent Tezcan, Fethi Açıkel, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Gamze Akkuş İlgezdi, Gülizar Biçer Karaca, Çetin Osman Budak, Ünal Çeviköz, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Lale Karabıyık, Haluk Koç, Tuncay Özkan, Faik Öztrak, Seyit Torun ve Öztürk Yılmaz, “Bundan sonrasında yönetim değişikliği yapmanız için size bir fırsat vermeliyiz. Size desteğimiz tam” diyerek görevlerinden çekilirken, Genel Başkan’ın bundan sonra alacağı kararların ve düzenleyeceği yeni MYK’nin arkasında olduklarını vurguladı. Toplantıda İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ise yeni MYK’de görev almamak için de affını istedi. Bingöl’ün “Şimdiye kadar size bağlı çalıştım, bundan sonra da bağlı kalacağım. Ben artık affımı istiyorum, yeni arkadaşlara yol açılsın” dediği öğrenildi.

‘Başarı başarısız yok’

Tek tek söz alıp konuşan kurmayların ardından Kılıçdaoğlu’nun da “MYK revizyonu yaparken arkadaşlarımızın başarısı ve başarısızlığı üzerine bir değerlendirme yapmadım. Bir yenilenme ihtiyacı gördüğüm için bu ihtiyaca yanıt vermek üzere böyle bir yola başvuracağım. Yeni dönemde görev almayacak olan başarısız, görev alacak olan başarılı gibi bir sonuç oluşmasın” açıklamasında bulunduğu belirtildi.

PM etkin çalıştırılacak

Edinilen bilgiye göre; yeni çalışma döneminde Parti Meclisi (PM) daha etkin çalıştırılacak. PM üyeleri belirli konularda görev alacak ve bunlara ilişkin raporlar hazırlayacak. Siyasi konularda PM üyelerine daha çok görevlendirme yapılacak.

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun kurultay tartışmalarıyla ilgili “Her ne kadar kurultay için toplanan imza yeterli olmasa da 500’ün üzerindeki bir sayı, önemli bir sayı demektir. Bu mutlaka değerlendirilmeli” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun örgütlerle ilgili kapsamlı yapısal bir çalışmayı hep ertelemek zorunda kaldığını dile getirdiği de kaydedildi. Bu ertelemenin en büyük nedeni olarak da 8 yılda gerçekleşen toplam 9 seçim olduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun “A’dan Z’ye sağlıklı bir değişim olmalı” diyerek, yerel seçimlerden sonra örgütlerde yapısal olarak ciddi bir değişikliğe gidileceğinin işaretini verdiği öğrenildi.

Partiyi tartıştırana ‘disiplin’

Olağanüstü kurultay sürecinin partiye ciddi zarar verdiğini, hızlı bir şekilde kurultay tartışmalarından çıkılması gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu’nun “Ülkenin durumu ortada. Ekonomik kriz geliyor. İmza verenler partilimiz, hepsinin başımızın üzerinde yerleri var. Kimseye husumet beslemeyeceğiz. Ama bundan sonra partiyi sürekli tartışmanın gündeminde tutacak, zafiyete uğratacak bir tartışma içine sokacak kişiler hakkında disiplin sürecini işleteceğiz. Bu konuda tavizimiz yok, haklarında gereği yapılacak” dediği öğrenildi. Buna göre; bu aşamadan sonra hakaret ve kişilik haklarına saldıranlara yönelik gidilecek “yargı” yolunun yanı sıra partiyi kamuoyu önünde tartışmaya devam edenlere de “disiplin” uygulaması başlatılacak. Partinin önünde devam eden eylemlere yönelik olarak da MYK’de “Partinin önü eylem alanı değildir” yorumu yapıldığı belirtildi. Bu kişilerin partiye üye olup olmadığına bakılarak partiyle ilişiğinin kesilebileceği belirtiliyor.

Çağrı heyeti ve İnce imzacılarla buluşacak

Kurultay çağrı heyetinin önümüzdeki günlerde imza veren delegelerle bir araya geleceği ve bundan sonraki süreçte ne yapılacağına ilişkin tüm seçeneklerin masaya yatırılacağı geniş çaplı bir toplantı yapılacağı öğrenildi. Toplantıda yargı süreci ve tüzük kurultayı olasılıklarının yanı sıra yeniden olağanüstü kurultay için bir imza girişimine başlanıp başlanmamasının da konuşulacağı belirtildi. Toplantıya Muharrem İnce’nin de katılacağı dile getiriliyor.

Yeni MYK açıklanıyor

Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’sini ise bugün, en geç yarın ilan etmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun yeni MYK’yi “denge” gözeterek hazırlayacağı, kurultay talebinde bulunan isimlere de yer verebileceği, koltuk sayısını azaltacağı ve yerel seçimlerde belediye başkanlığı hedefi olanlara MYK’de yer vermeyeceği belirtiliyor.

Kulislerde yeni MYK’de görev verilebilecek isimler arasında, Oğuz Kaan Salıcı, Yunus Emre, Gökhan Zeybek, Yıldırım Kaya, Orhan Sarıbal, Haluk Pekşen ve Hakkı Süha Okay bulunuyor. Gamze Akkuş İlgezdi, Faik Öztrak, Ünal Çeviköz gibi mevcut MYK’de yer alan isimlerin yeni MYK’de de olabileceği belirtiliyor. Öte yandan son MYK’nin ardından bazı isimler odalarını toplamaya başladı. Genel Başkan Yardımcılarından Tekin Bingöl’ün, Aykut Erdoğdu’nun ve Lale Karabıyık’ın odalarının topladığı belirtildi.

Edinilen bilgiye göre 24 Haziran seçimlerinin ardından toplanan ilk MYK’de, alınan oy oranı ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin beklenenin tersine ikinci tura kalmaması nedeniyle genel başkan yardımcıları Kılıçdaroğlu’na istendiği anda görevden çekileceklerine dair mesajlarını vermişlerdi.
Seçimin ilk haftalarında böyle bir değişiklik olmazken, başlayan imza tartışması ve parti yönetimine yönelik seçim gecesinden itibaren gelen eleştiriler nedeniyle MYK’nin böyle bir karar aldığı belirtiliyor.
Bu süreçte parti içi tartışmalarda sessiz kalan Kılıçdaroğlu ise grup konuşması çıkışında soruları yanıtlamış ve “Değişmeyen bir şey varsa o da değişimdir. Göreceksiniz, yeni süreçte de partide ciddi değişiklikler olacaktır” diyerek MYK’de değişim yapacağına dair işaret vermişti. Söz konusu açıklamanın yapıldığı 24 Temmuz Salı gününden sonra kurultay talebi için verilen imzalarda da gün gün düşüş olması dikkat çekti. Genel merkezin açıkladığı resmi rakamlara göre; bu açıklamanın ardından imza veren delegele sayısı sırasıyla 25 Temmuz Çarşamba 15, 26 Temmuz Perşembe 12, 27 Temmuz Cuma 11 ve 30 Temmuz Pazartesi 6’da kaldı.

Kurultaysız 3. değişim

CHP’de Kılıçdaroğlu döneminde kurultay olmadan yapılan ilk değişiklik 2011 genel seçimlerinden sonra, ikincisi ise 2014 yerel seçimlerden sonra gerçekleşti. Kılıçdaroğlu’nun iradesini MYK değişiminden yana kullanması durumunda kendisinin döneminde MYK 3. kez kurultay olmaksızın değişmiş olacak.

Öte yandan CHP’nin kuruluşu olan 9 Eylül (bugün) tarihinde ATO Congresium’da bir etkinlik düzenleneceği, etkinlikte Sunay Akın’ın Cumhuriyet ve CHP tarihine ilişkin bir sunum yapacağı öğrenildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler