Gül’ün veda MGK’sinde gündem IŞİD

Gül’ün veda MGK’sinde Türkiye’yi saran ateş çemberi konuşulacak.

Yayınlanma: 12.08.2014 - 23:34
Abone Ol google-news

Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’ndan 11 Haziran’da kaçırılan 49 rehine, iki ayı aşkın süredir terör örgütü IŞİD’in elinde bulunuyor. Bugün toplanacak MGK’de, ABD’nin IŞİD’e yönelik düzenlediği hava operasyonları ile Türk rehinelerin durumu masaya yatırılacak. IŞİD’in Erbil’e doğru ilerlemesini sürdürmesi durumunda Türkiye sınırına yönelecek bir göç dalgasından da endişe ediliyor. ABD’li yetkililer hava saldırılarının IŞİD’in askeri kabiliyetini bertaraf etmeye yetmediğini itiraf etti. Kuzey Iraklı Kürtler ise ABD ve AB’den IŞİD’in ilerlemesini durdurmak için ağır silahlar istiyor. Ankara’da ise Kürtlerin bu talebinin karşılanması sonrasında silahlardan bir bölümünün terör örgütü PKK’nin eline geçmesinden kaygı duyuluyor.

Çankaya Köşkü’nde bugün yapılacak MGK toplantısı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan açısından “veda” niteliği taşıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MGK’de oturdukları koltukları son kez dolduracak. Erdoğan, ekim ayında yapılacak MGK’ye ise “başkan”olarak katılacak.

Eli kolu bağlı

Toplantıda görüşülecek ana gündem maddelerinden biri Irak ve IŞİD’in bu ülkedeki ilerleyişi olacak. IŞİD’in elinde 49 Türk rehine bulunması nedeniyle Türkiye, Irak’taki gelişmeleri izlemekten öteye geçemiyor. ABD’nin IŞİD’e karşı başlattığı hava harekâtlarına ilişkin de “sessiz” kalmak zorunda kalan Türkiye, kendisine yönelecek bir göç dalgasından endişe ediyor. Sincar Dağı’nda mahsur kalan Ezidilerin bir bölümü Silopi’ye geldi. 700 kadar ilk mülteciyi on binlerin izleyebileceği kaydediliyor. Türkiye’nin dikkatle izlediği bir diğer gelişme ise Kuzey Iraklı Kürtlerin ABD ve AB’den ağır silah talepleri. Verilecek silahlardan bir bölümünün, peşmerge güçlerine destek vermek için “ovaya” inen PKK militanlarının eline geçebileceği belirtiliyor. Bu silahların “top, güdümlü füze” gibi silah sistemleri olabileceği kaydediliyor.

Ticaret alarm veriyor

Irak’taki iç karışıklık nedeniyle Türkiye’nin ihracatından da alarm sesleri geliyor. Son olarak Irak’a ve Körfez ülkelerine mallarını ulaştırmak için İran üzerinden alternatif ticaret yollarını hayata geçirmeye çalışan Türkiye, Irak’taki iç karışıklığın devam etmesi durumunda ekonomik anlamda büyük bir darbe yiyebilir. Irak’ta hükümet kurma çalışmaları da MGK’de ele alınacak. Irak’ta hükümet kurma çalışmalarına ABD ve Türkiye’nin bakış açısı birleşti. Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum’a ABD ve Türkiye tam destek veriyor. Diğer bölgesel gelişmelerin de masaya yatırılacağı MGK’ye“veda” edecek son isim ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler