Ağırlık, ekonomi ve yerel seçimlere yönelik

CHP’de beklenen MYK değişikliği yapıldı. Affını isteyen Koç, Tezcan ve Bingöl kurul dışında kaldı. Öztrak hem ekonomi politikalarından sorumlu oldu hem de parti sözcülüğüne getirildi.

Yayınlanma: 10.08.2018 - 22:48
Abone Ol google-news

CHP’de seçimlerden sonra başlayan parti içi tartışmaları ve imza süreci sırasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Değişmeyen bir şey varsa o da değişimdir. Göreceksiniz, yeni süreçte de partide ciddi değişiklikler olacaktır” diyerek verdiği “değişim” mesajı dün netlik kazandı. Kılıçdaroğlu, kurultay tartışmalarının devam ettiği ve yerel seçimlere hazırlanılacak yeni dönem için A takımını belirledi.

Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Bülent Kuşoğlu, İstanbul Milletvekilleri Yunus Emre, Oğuz Kaan Salıcı, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve PM Üyesi Gökçe Gökçen ise ilk kez A takımında yer aldı.

3 yeni makam

Yeni MYK’de “Kadın Politikaları”, “Gençlik Politikaları” ve “Tarım Politikaları ve Tarım Örgütleri” olarak 3 yeni makam oluşturuldu. Daha önce Eğitim politikalarından sorumlu olan Lale Karabıyık “Kadın Politikaları”nın başına, daha önce CHP Gençlik Kolları başkanlığı yapan Yunus Emre de “Gençlik Politikaları”nın başına getirildi. Gençlik ve Kadın kolları başkanları da MYK’ye girmeye devam edecek. Yeni açılan üçüncü genel başkan yardımcılığı olan “Tarım Politikaları ve Tarım Örgütleri” de Orhan Sarıbal’a emanet edildi. Sarıbal, Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in “Gelecek için biz” grubuyla birlikte hareket etmesine karşın, seçimli olağanüstü kurultay için başlayan tartışmalarda kurultay yapılmaması gerektiği yönünde görüş bildirmiş ve imza vermemişti.

9 isim makamını korudu

13 ismin arasında 9 kişi ise makamını korudu. Fethi Açıkel (AR-GE Bilim Yönetim ve Kültür Platformu), Tuncay Özkan (Basınla İlişkiler ve Kurumsal İletişim), Onursal Adıgüzel (Bilgi ve İletişim Teknolojileri), Muharrem Erkek (Hukuk Politikaları), Gülizar Biçer Karaca (Doğa Hakları), Seyit Torun (Yerel Yönetimler), Gamze Akkuş İlgezdi (Halkla İlişkiler), Veli Ağbaba (İşçi Sendikaları, Meslek Kuruluşları ve STK’ler) ve Genel Sekreter Akif Hamzaçebi, MYK’de hem makamlarını hem de yerlerini korudu.

Önceki MYK’de Ünal Çeviköz’ün sorumluluğunda bulunan “Kamu Diplomasisi” alanı kaldırıldı. Çeviköz, bu MYK’de yer almayan Öztürk Yılmaz’ın “Dış İlişkiler” alanına kaydırıldı. İşveren Sendikları ile Sosyal Politikalar alanları birleştirildi ve buna esnaf odaları da eklenerek başına Budak’ın yerine Aykut Erdoğdu getirildi. Kılıçdaroğlu, Tekin Bingöl’ün sorumluluğundaki İnsan Hakları’na ise Parti Meclisi’nin (PM) genç üyeleri arasında yer alan, 1991 doğumlu Gökçe Gökçen’i getirdi. Gökçen yeni MYK’de hem en genç kurmay hem de milletvekili olmayan tek kişi oldu. Parti kasasının anahtarı ise, son kurultayda Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde olan ve delegelerden en çok oy alan İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un yerine, bu kez Kılıçdaroğlu gibi hesap uzmanı olan Bülent Kuşoğlu’na verildi.

Öztrak’la ‘ekonomi’ mesajı

Eski MYK’de sorumluluk alanı “Sosyal Politikalar” olan Fait Öztrak ile Erdoğdu arasında alan değişimi yapılarak Öztrak Ekonomi Politikaları’nın başına getirildi. Öztrak ekonominin yanı sıra partinin yeni döneminde parti sözcülüğünü de üstlendi. Kılıçdaroğlu, doların artmasıyla “ekonomik kriz” söylemlerinin yükseldiği bir dönemde sözcülüğe ekonomi alanında bir ismi getirmesiyle bundan sonraki sürecin ekonomi ağırlıklı olarak yürüyeceğinin işaretini vermiş oldu.
Yerel seçimler yaklaşırken, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun yerini koruyan isimler arasında yer aldı; kadın, gençlik ve tarım için de ayrı alanlar açılarak, yerel seçimlere yönelik çalışmalarda MYK daha da güçlendirildi.

Örgüt, Salıcı’ya emanet

Kılıçdaroğlu, CHP’de “ateşten gömlek” olarak görülen Parti Örgütü ve Parti Yönetimleri’ne ise İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’yı getirdi. Eski İstanbul İl Başkanı olan Salıcı’nın yüzde 46’sı kurultay isteyen bir örgütün başına getirilerek, yeni dönem için en ağır yükü aldığı yorumları yapılıyor. Bundan sonraki süreçte de tüzük kurultayı için imza toplama olasılığı bulunan muhaliflere yönelik Salıcı’nın nasıl bir strateji izleyeceği merak ediliyor.

Muhalif isim yok

Kılıçdaroğlu, kulislere yansıyanların aksine muhalefette bir kırılma yaratmak için imzacılara yeni MYK’de yer vereceğine ilişkin söylemleri de boşa çıkardı. Yeni MYK’de muhalif herhangi bir isme yer verilmediği gibi eski MYK’nin de tepki çeken isimleri dahil çoğunluğunun korunması dikkat çekti. Kulislerde, “Gelecek İçin Biz” grubuyla birlikte imza verme çağrısına katılmayan Sarıbal’ın ödüllendirildiği konuşulurken, eski il başkanı Salıcı’nın da kurultay talebinde İstanbul örgütünü büyük oranda tutmayı başarmasının etkili olduğu belirtiliyor.

3 isim feragat etti

Genel Sekreter ile birlikte toplam 18 kişiden oluşan Merkez Yönetim Kurulu’ndaki (MYK) kurmay sayısı 19’a çıktı. Bülent Tezcan, Haluk Koç, Tekin Bingöl son toplantıda aflarını isteyerek yeni MYK’de görev almayacaklarını bildirmişlerdi. Söz konusu isimlerin yanı sıra Çetin Osman Budak ve Öztürk Yılmaz da yeni MYK’de yer bulamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler