AKP'de prosedür kongresi

Yeni sistem AKP’nin kongresine de yansıdı, parti tarihinin en hızlı kongresinin her saniyesinde Erdoğan’ın ‘tek adamlığı’ vardı.

Yayınlanma: 18.08.2018 - 21:26
Abone Ol google-news
<video:1059058>

Yeni sistemin uygulanmaya başlamasının ardından AKP’nin ilk kongresi, ‘yasal zorunluluk’ olarak yapılması gereken ‘prosedür’ kongresi havasında gerçekleştirildi. Parti tarihinin en hızlı kongresinin tamamlanması 5 saati bile bulmazken, adaylıkla ilgili tüm süreler kısa tutuldu, zaman kaybedilmemesi için genel başkanlık ve parti kurullarının seçimi tek listede yapıldı. Yeniden genel başkanlığa seçilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kongrenin bitimiyle birlikte itiraz için gerekli yasal süreleri bile beklemeden yeni seçilen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu (MKYK) topladı ve Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) belirledi.

Kongrenin yapıldığı Ankara Spor Salonu etrafında geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Salona giden yollar belli bir noktadan itirbaren trafiğe kapatıldı. Partililer, 5 arama noktasında arandıktan sonra salona girebildi. Kalem, parfüm, deorant ve çakmak alınmadığı için arama noktalarında yerlere kalem ve parfümler saçıldı.

CHP ve SP temsilcileri salonda anons edilince bazı partililerin yuhlaması dikkat çekerken, en çok alkışı MHP ve BBP’liler aldı. HDP’nin davet edilmediği kongreye, İYİ Partililer ise katılmadı. Kongreye, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile Türk Cumhuriyetlerinin de aralarında bulunduğu 10 ülkeden 87 davetli katıldı.

<haber-dikey:1058574>

Kongrede, Erdoğan’ın yaşamının konu edildiği 17 dakikalık film gösterimi yapıldı. Filmde kullanılan görüntülerde yalnızca Erdoğan’ın yer alması, TBMM Başkanı Binali Yıldırım dışında birlikte yola çıktığı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’a hiç yer verilmemesi dikkat çekti. Yıldırım’ın görüntüsü ‘Erdoğan’ın yol arkadaşları’ anlatılırken yer aldı.

İnce’ye gönderme

Filmde, Erdoğan’ın seçimleri kazanmasıyla ilgili bölümde CHP’li Muharrem İnce’nin seçim gecesi tartışma yaratan “Adam kazandı” mesajına gönderme yaptı.

Taraflı Yıldırım

TBMM Bakanı Binali Yıldırım, öncekilerden farklı olarak bir partinin kongresine mesaj gönderen ilk TBMM Başkanı oldu. Yıldırım, mesajında AKP’den “gurur duyduğunu” belirtti.

Arınç’tan sitem

Arınç, filmde kendisinin bir kare bile yer almamasına sitem ederek “16 dakikalık sinevizyonda yola birlikte çıktıklarıyla bir kare bile göremedim. Onlardan biri benim. Buna üzülmedim mi, üzüldüm. Ben kimim peki? Bu partiyi kuran 3 kişiden biriyim. Bunun kabahatlisi haşa sayın Erdoğan değil. Ben onun vefasının şahidiyim. Bunu hangi ajans yaptıysa kabahat onda” dedi.

<haber-dikey:1059293>

Gül katılmadı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kongreye katılmadığı gibi önceki kongrelerden farklı olarak mesaj da göndermedi. Bu durum, Erdoğan’ın yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki törene katılan Gül’ün kongreye davet edilmediği yorumlarına neden oldu.

<haber-yatay:1059391>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler