Bahçeli'den yerel seçimde ittifak açıklaması: Gönüllülük ittifakı

Yerel seçimlerin erkene alınmasına soğuk yaklaşan MHP’nin belirlediği stratejiye göre CHP, İYİ Parti ve HDP ittifaka giderse AKP ile ‘doğal bir ittifak’ oluşturulacak.

Yayınlanma: 21.08.2018 - 19:40
Abone Ol google-news

MHP, 2019’da yapılacak yerel seçimlerde stratejisini hazırladı. Yerel seçimlerde “tamamen kendi adaylarını çıkarma” yönünde hazırlıklarını yapan MHP Genel Merkezi, CHP’nin İYİ Parti ve gizli olarak HDP ile İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde ‘ittifak kararı’ alması durumunda, AKP ile “doğal ve gönüllülüğe dayalı bir ittifak” içine girecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yerel seçimlerin 2019’da yapılması gerektiğini belirterek, “Birilerinin Millet İttifakı ile tekrar bir yarışa sokma hevesi kursaklarında kalır. Böyle bir şey olmaz” dedi.

Döviz kurlarındaki ani artışlar sonrasında siyasi kulislerde “yerel seçimlerin de erkene alınacağı” dillendirilirken, MHP “yerel seçimlerin öne alınmasına” sıcak bakmıyor. Partide, genel seçimlerin tamamlanmasının ardından, yerel seçimler için hazırlıklara başlandı. Parti yönetimi, adayların belirlenmesinde ise ilk olarak teşkilatlarda ‘temayül yoklaması’ yapıyor. Adaylarla ve halkın fikirleri ile ilgili kamuoyu yoklamaları da yaptırmaya başlayan MHP Genel Merkezi, teşkilatların uzlaştığı adaylara yüzünü dönecek. Yapılacak kapsamlı bir güvenlik soruşturmasından geçebilecek olan partililer, MHP’nin adayı olarak yerel seçimde yarışabilecek.

Başkanlar rapor yazacak

Mevcut belediye başkanlarıyla ilgili bir değerlendirme sürecine de giren MHP yönetimi, hepsinden başkanlıkları sürecinde neler yaptıklarını ve bir yıl içinde neler yapacaklarına dair raporlar da istiyor. Ayrıca, MHP’nin yerel seçimlerde anayasası niteliğini taşıyan yerel yönetim vizyon belgesi de revize ediliyor. Partinin belediyecilik anlayışının özeti olan belgede, MHP’nin çevre ve şehircilik konularındaki görüş ve düşünceleri yer alıyor. Akademisyenler ile çevre ve şehircilik uzmanlarının uzun süren çalışmalarının sonucunda oluşan belgede örnek projeler de yer alıyor. Belge revize edildikten sonra yeniden aday ve teşkilatlara dağıtılırak hükümlerine uyulması istenecek.

MHP hazırlıklarını sürdürürken, kulislerde dillendirilen “AKP ile yerelde ittifak olacak mı” yönündeki söylemlere karşı da tavrını oluşturdu. MHP yönetimi, 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi AKP ile “kağıt üzerinde bir ittifaka girmeme” yönünde strateji belirledi. Partide tamamen kendi adaylarını gösterme yönünde hazırlıklar yapılıyor. AKP ile ancak bir şart altında birlikte hareket edileceği konuşuluyor. CHP’nin İYİ Parti ve gizli olarak HDP ile İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde birlikte hareket etmesi noktasında, kağıtların yeniden karılacağı ve hesapların yeniden yapılacağı dile getiriliyor. Böyle bir ortaklıkta en çok kaybedenin de CHP olacağı savunuluyor.

Genel seçimlerde ‘Cumhur İttifakı’ birlikteliğinde de MHP, “partinin tüzel kişiliğini koruması” yönünde hassasiyet göstermişti. Yerel seçimlerde de partinin hassasiyetini yine “parti tüzel kişiliği” oluşturacak. AKP ile birlikte hareket etme durumunda da olmazsa olmaz koşulun, genel seçimde olduğu gibi partilerin kendi tüzel kişiliklerini koruması olacağı belirtiliyor. MHP’nin de AKP’nin de her durumda kendi adayını çıkaracağı kaydediliyor. Bir adaya doğru tabanın yönlendirilebileceği veya teşkilatın oy seçiminde serbest bırakılacağı doğal ve gönüllülüğe dayalı bir ittifaktan söz ediliyor. Desteklenecek adayın geçmişten beri yaptığı eylem ve söylemleri de ittifakta değerlendirmeye tabi tutulacak. MHP’nin kırmızı çizgisine uyan, HDP’nin söylemleri ile paralel hareket etmemiş, herkesin seveceği isimlere destek verilebilecek.

‘Seçimler zamanında yapılmalı’

Devlet Bahçeli de Kurban bayramı nedeniyle partisinin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in Beştepe’deki mezarını ziyaretinde, “Türkiye’nin çok önemli ekonomik ve siyasal sorunları yaşadığı bir ortamda yine bazı çevreler erken seçimi gündeme getiriyor. Özellikle mahalli idareler seçimini tartışıyorlar. Bu doğru değildir” değerlendirmesinde bulundu. Yerel seçimlerin en geç 31 Mart 2019’da yapılması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, şunları söyledi:

“Bunu seçim takvimiyle ilişkinlendirdiğimizde 1 Ocak 2019’da mahalli idareler seçim sürecine Türkiye resmen Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği takvim çerçevesinde girmiş olacaktır. Hal böyle olunca zaman çok dardır. Bunu daha önceye almak hele hele her partinin 20 bini aşkın belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi seçtirdiği bir seçimi daha kısaltmak tamamen Türkiye’yi mahalli idareler seçimleri münasebetiyle bir başka kaosa sürüklemek olur. Onun için mahalli idareler seçimleri zamanında yapılmalıdır. Mahalli idareler seçimlerinde siyasi partiler arasında ittifak söz konusu olmaz. Çünkü her ilçe ve beldede ortaya çıkmış olan adaylar ya akrabalarıyla ya komşularıyla ya köylüsüyle ya mahallelisiyle bir dayanışma içerisinde bulunarak seçimini sürdürmektedir. Bunlar içerisinde değişik partilerden insanlara da bulunmaktadır.”

‘İsterse denesinler’

“Doğal bir ittifakın, adayın belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi insanların varlığıyla sağlandığını” dile getiren Bahçeli, “Birilerinin Millet İttifakı ile tekrar bir yarışa sokma hevesi kursaklarında kalır. Böyle bir şey olmaz. İsterse denesinler Millet İttifakı’nı, HDP’yi de dahil etmek suretiyle. Değişik adaylar çıktığı zaman ne CHP ne de diğerleri o adaylar etrafında bir bütünlük sağlamakta güçlük çeker. İşin tabiatı bu, doğal yapısı bu” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler