HDP'den bir ilk: 'İttifakımız tabanla’

Cumhur İttifakı’nı siyasi iradenin gaspı olarak değerlendiren Temelli, yerel seçimlere ilk kez HDP olarak gireceklerini belirtti

Yayınlanma: 04.09.2018 - 22:30
Abone Ol google-news

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), yerel seçimlere yönelik 2 günlük hazırlık toplantısını dün Diyarbakır’da başlattı. HDP İl Binası’ndaki toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP milletvekilleri, HDK temsilcileri, yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları ve meslek örgütlerinin yöneticileri de katıldı.

Toplantının açılışı konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, İdlib’deki gelişmelere dikkat çekerek, “Suriye’nin geleceğine Suriye’dekiler karar verir. Rejim büyük hatalar yapmıştır ama bu sorun Suriye’nin yerel dinamikleriyle çözülür. Türkiye’de ve Ortadoğu’da barışı savunmaya devam edeceğiz. Bu anlamıyla İdlib’teki sorunun barışçıl olması için herkes elinden geleni yapmalıdır. İdlib’te bir insanlık dramı yaşanmadan barış sağlanmalıdır” dedi.

Temelli yaşanan ekonomik krize de değindi ve şunları söyledi: “Ekonomik savaştan bahsediyorlar. ‘Dış güçler, Türkiye’ye karşı ekonomik savaşı başlattılar. Yerli parayla bu işi yaparsak bu savaşı kazanırız’ diyorlar. Türkiye’de bir savaş var ve bu savaş, mazlumlara, Kürtlere, yoksullara, kadınlara, emekçilere karşı bir savaştır. Bu savaşın müsebbibi sizsiniz. Bir parçası sizsiniz. Ülke ekonomisi bu kadar kötü iken S-400 ve F-35 pazarlığı yapıyorsunuz. Kürt düşmanlığı üzerinden topluma nefret tohumu ekiyorsunuz. Ekonomik krizin en büyük nedeni savaş politikası.”

‘Kayyımdan kurtulacağız’

DBP’li 102 belediyeden 95’ine kayyım atandığına dikkat çeken Temelli, “Belediyeler bizde olduğu dönemde, Demokles’in kılıcı gibi Sayıştay, bakanlık denetimi altında belediyeleri yönetiyorduk. Ama şimdi halkın kaynakları çarçur edilmiş, bu iktidarların çıkarına aktarılmıştır. Kayyımlardan kurtulacağız. Bir daha gelmemek için buradan gidecekler. O borçlarını da alıp gidecekler. Bu toplum onların bu borçlarını sırtlamayacak. Tabelalarımızı asacağız ve kapatılan tüm kurumları açacağız. Yeni bir yerel yönetim anlayışıyla, özeleştirimizi yaparak çalışacağız” diye konuştu.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Temelli, ittifak tartışmalarına ilişkin şunları söyledi: “İttifak, halkların, kadınların, gençlerin yan yana gelmesiyle olabilir. Halkları ve Türkiye’deki demokrasi güçlerini yan yana getirebilecek, hassasiyetleri dikkate alabilecek siyaseti dillendirmek ve toplumsallaştırmak gerekiyor. Bizim ittifakımız, tabanla olan diyalogdur. Bu diyaloğa bağlı olarak, halkların, emekçilerin yan yana gelebileceği platformları yaratmaktır. Yerel seçimlere giderken önceliğimiz bu noktada olacaktır. Kulislere sıkışmış bir ittifak anlayışı yok. Bunu en iyi yapan Cumhur İttifakı’dır, MHP ile AKP ittifakıdır. Yaptıkları seçmen iradesine ipotek koymaktır. Siyasi iradenin gaspıdır. Koalisyonlar seçimlerden sonra olan bir süreçken, 24 Haziran’dan önce yaptıkları gibi seçmen iradesine saygı göstermeyen bir anlayıştır. Biz böyle bir anlayışın içerisinde olmak istemiyoruz.”

HDP ilk kez

Daha önce DBP çatısı altında seçime girerken bu kez HDP olarak seçime girme kararı aldıklarını anlatan Temelli, “HDP olarak Türkiye’nin her yerinde seçime gireceğiz. Bu, bileşenlerimizin siyasi perspektifini ortadan kaldıran bir şey değildir. Biz, çoklu hukuka dayanan bir siyasi parti olduğumuz için seçime girerken, seçim stratejisi olarak önümüzdeki yerel seçime HDP olarak girmeyi uygun gördük” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler