MHP'den büyükşehirler için AKP'ye yeşil ışık

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, geçen hafta cuma günü AKP’ye “Cumhur İttifakı’nın yerelde de devam etmesine” yönelik çağrısına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan da yeşil ışık geldi.

Yayınlanma: 05.09.2018 - 22:01
Abone Ol google-news

Bahçeli’nin AKP’ye ‘yerelde ittifak’ çağrısına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yeşil ışık yaktı. İki lider önümüzdeki hafta görüşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Mart 2019’da yapılacak seçimlerde izlenecek yol haritası için önümüzdeki hafta bir araya gelmesi beklenirken, üç büyük il için MHP’nin “AKP’nin büyükşehir belediye başkan adayına destek vereceği” belirtiliyor. İki liderin görüşmesinin ardından da AKP ve MHP arasında yerel seçimlere ilişkin çalışmaların başlayacağı ifade ediliyor. İki parti arasındaki çalışmaların da AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz tarafından yürütüleceği ifade ediliyor.

Protokol yapılabilir

Edinilen bilgiye göre iki parti arasında ‘protokol esasına dayalı’ bir ittifak düşünülüyor. Her iki parti lideri de AKP ve MHP arasında gerçekleşecek olası ittifakı “bir deklarasyonla” kamuoyuna açıklayacak. Her iki partinin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları Türkiye’yi il il, ilçe ilçe çalışacak. Her il ve ilçenin hem 2014 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde hem de 24 Haziran seçimlerindeki aldığı oylar masaya yatırılacak. Bu oylar üzerinden de Türkiye geneli oy analizi ortaya çıkarılacak. Bir ilde hangi partinin oyu daha yüksekse, diğer partinin “oy oranı yüksek olan partiyi desteklemesi” planlanıyor.

İttifakta, “kayyıma devredilen HDP’li 102 belediyenin ne olacağı” sorusu da kulislerde soruluyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bu belediyeler için bölgede “MHP’nin, AKP’nin adayını destekleyeceği” dillendiriliyor. Buna göre de MHP’nin bu il ve ilçelerde “AKP’li adayın karşısına ya aday çıkarmayacağı, AKP’nin adayını ‘ortak aday’ olarak belirleyeceği, ya da ‘düşük profilli bir aday’ çıkaracağı” değerlendiremeleri yapılıyor. Ancak MHP, Iğdır, Kars gibi illerde ise “partiyi, önceki seçimlerde alınan oylar nedeniyle AKP’den daha şanslı görüyor.” Bu illerde de “AKP’nin, MHP’yi destekleyebileceği” konuşuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler