Adaylar AİHM mülakatında

AİHM’de görev süresi dolan Karakaş’ın yerine Türkiye tarafından belirlenen 3 aday, yarın AKPM komisyonunda mülakata girecek

Yayınlanma: 25.09.2018 - 21:45
Abone Ol google-news

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görev süresi dolan Işıl Karakaş’ın yerine Türkiye tarafından belirlenen üç aday, yarın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) alt komisyonunda mülakata girecek. Karakaş’ın yerine görev yapacak AİHM yargıcı için daha önce belirlediği iki ayrı aday listesi reddedilen Ankara’nın beklentisi bu sefer yargıç adaylarının komisyon tarafından onaylanarak Ekim ayında yapılacak AKPM Genel Kurulu’na seçim için sunulması.

Türkiye, görev süresi 1 Mayıs 2017’de dolan Işıl Karakaş’ın yerine son olarak Prof. Dr. Selami Kuran, Prof. Dr. Necati Polat ve Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar’dan oluşan listeyi Avrupa Konseyi’ne bildirmiş, konsey nezdindeki uzmanlardan oluşan Danışma Paneli, 3 Eylül’de üç ismin AİHM yargıcı olarak görev yapacak yeterliliğe ve niteliğe sahip oldukları yönünde görüş bildirmişti.

Mevzuat gereği AİHM yargıçlığı için ülkeler, en az biri kadın olmak üzere üç aday gösteriyor. Türkiye’nin belirlediği üç aday yarın Paris’te AKPM’nin AİHM yargıçlarını seçmekle görevli alt komisyonunda mülakata girecek. Listedeki adayların bu komisyondaki mülakattan geçmesi gerekiyor. Yapılacak mülakatın ardından komisyonun üç isim arasından birinin AİHM yargıçlığı görevine ehil gördüğünü açıklaması ve listeyi AKPM Genel Kurulu’na sunması bekleniyor. AKPM, 9 Ekim Salı günü yapılacak Genel Kurul’da gizli oylamayla bir ismi, Karakaş’ın yerine 9 yıl süreyle görev yapmak üzere belirleyecek. AKPM Genel Kurulu, olağanüstü bir durum olmadığı takdirde komisyonun önerdiği ismi seçiyor.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne sunduğu üç kişilik listede bulunan ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Necati Polat’ın, ‘Barış için Akademisyenler’ inisiyatifi tarafından hazırlanan “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiride imzası bulunuyor. Listedeki diğer isim olan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Selami Kuran ise üniversitede bu bildiriye imza atan akademisyenlerin soruşturmasını yürüten kurul üyeleri arasında yer almıştı. Listedeki kadın aday Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Uluslararası Hukuk alanında öğretim üyesi.

AİHM’ye sunulan üç isim de uluslararası hukuk alanında uzman, ancak yargıçlık deneyimleri bulunmuyor. AİHM yargıcı olmak için yargıçlık şartı bulunmuyor ancak adayların hukuk fakültesi veya hukuk bilgisinin yeterince verildiği siyasal bilgiler ya da iktisadi idari bilimler fakültelerinden birini bitirmiş olması isteniyor. Adayın yargıçsa birinci sınıf yargıç, öğretim üyesi ise en az doçent, avukat ise 15 yıllık mesleki deneyime sahip olması, iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilmesi gerekiyor.

Türban ısrarı süreci uzattı

Türkiye’nin AİHM’ye göstereceği aday listesi için çalışmalar 2016 Aralık itibarıyla başladı. Türkiye, aralarında İnsan Hakları Daire Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül’ün de bulunduğu 3 adaydan oluşan ilk listeyi, 2016 Aralık ayında AKPM’ye iletti. Ancak adayların yeterli kriteri taşımadıkları belirtilerek liste geri çevrildi. Türkiye, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül ile Hollanda’da avukatlık yapan Fatma Arslan’dan oluşan ikinci listeyi Mart 2017’de AKPM’ye sundu. AKPM, ikinci listeyi de resmi gerekçe olarak “gerekli koşulları taşımadıkları”nı belirterek geri çevirdi. Kulislerde listenin reddedilmesinin en önemli nedeninin hükümetin türbanı “siyasal simge” olarak nitelendiren ve kamusal alanda kullanılmasına karşıt kararlarıyla bilinen AİHM’ye, başörtülü aday gösterme konusundaki ısrarı olduğu belirtilmişti. Türkiye’nin mart ayındaki listesinde ilk olarak Prof. Dr. Polat ve Prof. Dr. Kuran ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Selma Öztürk Pınar yer alıyordu. Danışma Paneli’nin, Pınar’ın uygun olmadığı görüşünü bildirmesi üzerine Pınar adaylıktan çekildi, Prof. Dr. Dardağan Kibar aday olarak belirlendi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler