İçtüzükte uzlaşma

Meclis’teki 5 siyasi parti, içtüzük değişikliği önerisini hafta başında Meclis’e gönderecek. Buna göre, sadece zorunlu görülen değişiklikler yapılacak.

Yayınlanma: 27.09.2018 - 22:21
Abone Ol google-news

 

Yıldırım, yeni yasama yılı öncesi 5 partinin grup başkanvekilleriyle toplantı yaptı.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, dün içtüzükte yapılaması gereken değişiklikleri görüşmek üzere 5 siyasi partinin grup başkanvekilleri, TBMM başkanvekilleri ve idare amirleriyle yaptığı toplantıda, partilerin görüşünü sordu. CHP temsilcileri, AKP’nin kamuoyuna da yansıyan seçenekli içtüzük taslağının ‘1. grip, 2. sıtma, 3. ölüm’ olarak nitelendirerek bunun kabul edilemeyeceğini bildirdi. Yapılan değerlendirmelerin ardından anayasa gereği ‘başbakan, bakanlar kurulu, gensoru, sözlü soru önergesi’ ifadelerinin kaldırılması gibi zorunlu değişikliklerin yapılacağı ve 5 partinin de itiraz etmeyeceği içtüzük değişikliği önerisinin hazırlanarak hafta başında TBMM Başkanlığı’na sunulması kararlaştırıldı. Önerinin çarşamba günü Anayasa Komisyonu’nda, izleyen günlerde de genel kurulda görüşülmesi bekleniyor.

<haber-dikey:1095069>

İçtüzüğün zamanla sistematiğinin bozulduğu tartışılan toplantıda, yeni baştan incelenerek kapsamlı bir değişikliğe tabi tutulması da gündeme geldi. Teknik içtüzük değişikliğinin yapılmasının ardından partilerin eşit temsil edileceği bir İçtüzük Uzlaşma Komisyonu kurulması benimsendi.

‘Yasaların etkisi izlenecek’

Yıldırım, AKP ve CHP’nin önerileriyle çıkarılan yasaların etkileri ve araştırma komisyonlarının önerilerinin ne kadarının yaşama geçirilip geçirilmediğinin izlenmesi için daimi bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığı toplantıda, CHP temsilcilerinin “Cumhurbaşkanı’nın yasamanın yetkisine ne kadar tecavüz ettiğinin belirlenmesi için bir komisyon kurulması” önerisine AKP karşı çıktı. Yıldırım’ın “Bunun üzerinde bir çalışayım” dediği öğrenildi. Yıldırım, tasarruf nedeniyle Meclis’in yeni yasama yılı resepsiyonunun iptal edildiğini belirtirken “Gereksiz bir şekilde şu geldi, bu gelmedi tartışmaları oluyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler