Yasa teklifi verildi: ‘Uçağı iade edin’

CHP, Erdoğan’ın ‘hibe’ edildiğini söylediği lüks uçağın Katar’a iadesi için yasa teklifi verdi. Teklifte “Hediye uçak ülkemiz için küçük düşürücü” denildi

Yayınlanma: 27.09.2018 - 22:29
Abone Ol google-news

CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani tarafından hibe edildiğini açıkladığı yaklaşık 500 milyon dolar değerindeki lüks uçağın Katar’a iade edilmesi için yasa teklifi hazırladı. Teklif, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzaları ile TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tek maddeli teklifte, “Katar devletinden hibe olarak alınan Boeing 747-8VZ (BBJ) model uçağın” yasanın yayın tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Cumhurbaşkanlığı tarafından “geldiği ülkeye” iade edilmesi istendi. Uçağın Cumhurbaşkanlığı tarafından satın alındığı iddiaları gündeme gelmişti.

<haber-dikey:1089172>

‘100 yıldır yok’

Teklifin gerekçesinde ise yaklaşık 100 yıllık süreçte hiçbir devlet yöneticisinin, devletin ve halkın başını öne eğdirecek davranışta bulunmadığı, şahsi kullanımı için bu tür bir hediye almadığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “Ülkemizin bayrağını, birliğini, bağımsızlığını, milli menfaatlerini ve onurunu temsil eden Cumhurbaşkanı’nın şahsi kullanımı için başka bir devletin Emirinden değeri çok yüksek hediye alması hem devletimizin itibarını zedelemiş hem de halkımızın onurunu rencide etmiştir. Katar Emiri tarafından Cumhurbaşkanına hediye edildiği ifadeleri ülkemiz açısından küçük düşürücüdür. Üstelik bunun halkımızın önemli bir ekonomik kriz içinde olduğu bir dönemde yapılması ve Cumhurbaşkanınca yapılan “Katar bu uçağı satıyordu. O esnada biz de ilgilendik. Katar Emiri, ‘Ben Türkiye’den para almam; bunu Türkiye’ye hediye ediyorum, hibe ediyorum dedi’ şeklindeki ifadeleri ülkemizin başka ülkelerle siyasi ve ekonomik ilişkileri açısından oldukça düşündürücüdür.”

<haber-dikey:1085734>

‘Borç peşinde koşarken’

Teklifte “Uçağın ne karşılığı hediye edildiğini, ileride Katar Emiri ülkemizden bir talepte bulunursa, devletimize ait bir varlığı satın almak isterse bu hediyenin etkisinin olup olmayacağını merak ediyoruz. Devletimiz ve halkımız ekonomik sorunlarla boğuşurken, halihazırda Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilen en az 13 uçağın olduğu iddia edilirken, ülkemizin Hazine ve Maliye Bakanı krizden çıkmak için borç peşinde koşarken devletimizin ve ülkemizin bekasından sorumlu tek kişinin şahsi kullanımı için lüks uçak almanın peşine düşmesi halkımızı ülkemizin nasıl yönetildiği ve geleceğimiz açısından tedirgin etmiştir. Bu tür hediyeleşmeler belki kabile gibi yönetilen toplumlarda olabilir. O toplumlarda da bir menfaat beklentisi olmadan hiçbir emir kendi halkının servetini kişisel kararıyla 500 milyon dolar değerinde bir uçağı keyfi bir şekilde hediye etmez” denildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler