Saadet Partisi af kararını açıkladı

Saadet Partisi YİK üyesi Prof. Dr. Mustafa Kamalak, gündemdeki af teklifine ilişkin olarak, “Toplumsal barış bakımından bir af gerekli. Ama bu teklif yeterli değildir” dedi.

Yayınlanma: 28.09.2018 - 09:36
Abone Ol google-news

Gündemdeki af teklifini Millî Gazete’ye değerlendiren Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak, şu anda içeride binlerce hukuksuz bir şekilde yatan insan olduğunu belirterek, Türkiye’nin toplamsal olarak bir affa ihtiyacının tartışmasız olduğunu söyledi. Daha önce hukuksuz bir şekilde içeride yatan insanlardan bazılarının Mor Beyin, ByLock kumpasına maruz kaldığının Avukat Ali Aktaş tarafından ortaya çıkarılmasından sonra binlerce insanın serbest bırakılması örneğini veren Kamalak, “Bir kimsenin 5 yıl cezası kalmış. Bu teklifle serbest kalacak. Peki af teklifinin istisna ettiği suçlardan dolayı bir kişinin 5 yıl değil, 5 günü kalmışsa tahliye olabilecek mi? Hayır. Türkiye Cumhuriyeti, adalet ve hukuk üzerine kurulu. Bunu nasıl adaletle izah edeceğiz?” diye sordu.

Anayasanın 15. ve 38. maddelerinde haklarında kesinleşmiş yargı kararı yoksa kimsenin suçlu sayılamayacağına dair maddelerine dikkat çeken Prof. Dr. Kamalak, “Önceki dönemlerdeki AYM hassasiyeti devam ediyorsa bu teklif, AYM’den döner” diye konuştu. 12 Eylül ve 28 Şubat sürecinde baskı başka taraftan geliyordu. Lanetliyorduk. Bugün başka yerden geliyor. Kabul mu edeceğiz?” diye soran Saadet Partisi önceki Genel Başkanı ve YİK Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kamalak, “Baskı, faşistlerden gelince kötü, komünistlerden gelince iyi mi diyeceğiz?” şeklinde konuştu.

“RAHŞAN AFFI ÇELİŞKİLİYDİ”

Kamuoyunda “Rahşan affı” olarak bilinen kanun ile ilgili de konuşan Prof. Kamalak, şunları söyledi: “Rahşan affında, basın yayın yolu ile işlenmiş suçlar için 18 Nisan 1999 yılına kadar işlenmiş suçların süresi beş yıl erteleniyordu. Bu, anayasaya aykırı idi. O ifadenin öyle kullanılmasının amacı Tayyip Erdoğan ve Erbakan Hoca’yı Bingöl konuşmasından dolayı devre dışı bırakmaktı. ‘18 Nisan 1999 öncesinde işlenen suçlar ibaresi anayasaya aykırı’ diye dilekçe verdim. 4444 sayılı kanunu iptal etti. Basın affına dair Meclis 4416 sayılı kanunu çıkardı. Tayyip Bey ve Sayın Erbakan, o kanunla ceza almadı.”

“ TÜRKİYE’NİN AFFA İHTİYACI VAR”

“Toplumsal barış için Türkiye’nin bir affa ihtiyacı var. Ancak bu gelen teklif bunu sağlayamaz. Daha da gerer. Çünkü mahkumiyetinin bitmesine 5 yıl kalanı dışarı çıkarıyor, 5 gün kalan suçluyu içeride bırakıyor” diyen Kamalak, cezaevlerinin boşaltılması için böyle bir teklifin getirilmesinin çıkar bir yol olmadığını ve intikam duygusunu bir kenara bırakarak, adil devlet düzeni kurma yoluna gidilmesi gerektiğini kaydetti.

"TEKLİF YETERLİ DEĞİLDİR"

Kamalak, "Kısacası toplumsal barış bakımından bir af gerekli. Ama bu teklif yeterli değildir. Eşitlik ilkesine, anayasa kurallarına aykırıdır diye düşünüyorum” diye konuştu.

“BÜTÜN HÜKÜMLÜLER AYNI STATÜDE”

Şüphelilik, sanıklık ve hükümlülüğün farklı hukuki statüler olduğunu kaydeden Kamalak, “Hükümlü aynı statüdedir. Evrensel hukuk kurallarının olduğunu bilmemiz lazım. O terör, bu darbe suçlusu denemez. Hükümlü ise hepsi hükümlüdür diyor AYM’nin gerekçeli kararlarında” diye uyardı.

<haber-yatay:1096080,1095215,1095073,1096193>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler