Yasa yönetmeliğe uydu

Gizlenen yönetmelikle normlar hiyerarşisi ihlal edildi.

Yayınlanma: 17.10.2018 - 22:58
Abone Ol google-news

 

AKP, TBMM İçişleri Komisyonu’nda torba yasa önerisinin güvenlik soruşturmasıyla ilgili maddesini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çıkardığı ve Resmi Gazete’de yayımlanmayarak gizlenen ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Taraması Yönetmeliği’ndeki hükümlere göre değiştirdi. Önergenin gerekçesinde söz konusu yönetmeliğe atıf yapılması dikkat çekti. Bu değişiklikle normlar hiyerarşisinde anayasanın yasadan, yasanın yönetmelikten üstün olduğu kuralı ihlal edildi.

TBMM İçişleri Komisyo-nu’nda, AKP’li milletvekillerinin torba yasa önerisi görüşülürken tartışmalı bir değişikliğe gidildi. Öneride yer alan “Güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapmakla görevli birimlerce yetkilendirilen personel, bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının arşivlerinden bilgi ve belge almaya, Cumhuriyet savcılıkları ve mahkemelerce yapılan soruşturma ve kovuşturma sonuçlarını almaya yetkilidir” hükmünün yer aldığı madde, AKP’li milletvekillerinin önergesiyle değiştirildi. Önergeyle, maddede yer alan ‘birimlerce yetkilendirilen personel’ ibaresinin yerine ‘birimler’ ibaresi getirilerek, güvenlik soruşturması ve arşiv taramasının yalnızca görevli birimlerce yapılması öngörüldü.

Gizli ve yasadan üstün

Ancak bu önergenin gerekçesi, değiştirilen yasa maddesinin normlar hiyerarşisine aykırı olarak, daha önce Cumhurbaşkanlığı’nca çıkarılan yönetmeliğe uydurulduğunu ortaya koydu.

Üstelik, Cumhurbaşkanlığının çıkardığı söz konusu yönetmeliğin de daha önce Resmi Gazete’de yayımlanmayarak gizlendiği de anlaşıldı. Yeni sisteme geçilmeden önce güvenlik soruşturması ve arşiv taramasıyla ilgili yönetmelik, Bakanlar Kurulu tarafından 14 Şubat 2000 tarihinde çıkarılmış ve 12 Nisan 2000 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler