İttifak görüşmesi: AKP’ye göre MHP hatalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tüm ısrarlı çıkışlarına karşın yerel seçimde ‘aday göstermeyerek’ ittifak yapılmasına yanaşmayan AKP, genel seçimlere yönelik ittifak yasası hazırlanırken yerel seçimlerin de bu kapsama alınmamasından pişmanlık duyuyor. Bu konuda MHP’yi hatalı bulan AKP yöneticileri, “O zaman yerel seçimlerde ittifakın yasal alt zemini oluşturulabilirdi. Ama MHP tarafı bunu istemedi.

Yayınlanma: 18.10.2018 - 21:52
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında gerçekleşen ve yerel seçimde ittifakın ele alındığı görüşmeden somut sonuç çıkmaması ve konunun yeniden heyetler arasındaki görüşmelere havale edilmesi, zaten MHP’nin istediği gibi Manisa, Adana ve Mersin gibi illerde ‘aday çıkarmayarak’ MHP’li adayı destekleme formülüyle ittifaka sıcak bakmayan AKP yönetimini rahatlatmış gözüküyor. 

Önceki görüşmelerde MHP istememiş

Genel seçimde ittifak yasası nedeniyle kolay bir süreç yaşandığını, ancak yerel seçimin yasal altyapısının olmaması nedeniyle bir partinin aday çıkarmaması ya da diğer partinin adayını desteklememesi gibi modellerin çok büyük sıkıntı yaratacağına dikkat çeken AKP yöneticileri, bu sürece gelinmesinde MHP’nin etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Bazı AKP yöneticileri, “Genel seçimle ilgili ittifak yasası çıkarken yerel seçime dönük de benzer ya da aynı modelle bir ittifak düzenlemesi yapılabilirdi. Ancak MHP tarafı bunu istemedi. Aynı model yerel seçimde de uygulanabilir, iki parti de her seçim bölgesinde kendi adayını çıkarır, iki partinin adaylarına verilen oylar ittifakın oyu sayılırdı. Tüm partilere göre yapılan dağılımda AKP-MHP ittifakı kazanırsa bu kez iki partinin oylarına bakılır, en fazla oyu alan partinin adayı belediye başkanı seçmiş sayılırdı. Böyle bir yasal zemin oluşturulabilseydi bugünkü sıkıntılar ve tartışmalar yaşanmazdı” görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler