Mağdurlar çalıştayı

AKP’nin kapıları kapadığı emeklilikte yaşa takılanlar için CHP harekete geçiyor.

Yayınlanma: 19.10.2018 - 22:02
Abone Ol google-news

CHP, emeklilikte yaşa takılan (EYT) yaklaşık 4 milyon kişiyi ilgilendiren sorunun çözümü için çalıştay düzenleyecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı çalıştaya konu hakkında TBMM’de teklif veren İYİ Parti, MHP ve HDP de davet edilirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın EYT konusunda yaptığı açıklamaların doğru olmadığını belirterek, “Bu konuda yapıcı politikamızı sürdürüyoruz ve diğer partilere çağrı yapıyoruz. Gelin hep birlikte bu mağduriyeti giderelim” dedi.

CHP’nin yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte gündeme getirdiği EYT konusunda Erdoğan grup toplantısında kapıları kapayan bir konuşma yapmıştı.  AKP’nin karşı çıktığı EYT düzenlemesinin dört partinin destek vermesi durumunda yasalaşma ihtimali bulunuyor. CHP bu kapsamda konunun bütün sosyal taraflar tarafından tartışılması ve sağlıklı bir çözüme kavuşturulması amacıyla 22 Ekim’de bu konuyla ilgili bir çalıştay düzenleyecek.

Kılıçdaroğlu çözer

CHP Emek Büroları tarafından düzenlenecek çalıştayda açılış konuşmalarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ağbaba yapacak. Çalıştay kapsamında sendika temsilcileri ve sosyal güvenlik uzmanları emeklilikte yaş, prim konularında emeklilikte yaşa takılanlar üzerinden değerlendirmelerde bulunacak. Çalıştayın sonunda hazırlanacak bir sonuç bildirgesinde EYT konusunda çözüm önerileri sunulacak.  Çalıştayı organize eden Ağbaba, CHP’nin emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına çözüm bulmak için yoğun bir çaba gösterdiğini ve göstermeye devam edeceğini söyledi. EYT mağduriyetinin toplumun kanayan bir yarası olduğunu kaydeden Ağbaba, “Türkiye’nin ekonomik gerçeklerini biliyoruz. Bu işe popülist olarak değil, çözüm odaklı yaklaşıyoruz” dedi. Türkiye’de EYT konusunu en iyi bilen ve çözüm sunabilecek kişinin CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu olduğuna işaret eden Ağbaba, “Eğer iktidar, genel başkanımızın önerisini dinlerse, devlete çok yük getirmeyecek bir çözüm önerimiz olacaktır” dedi.

<haber-dikey:1112747>

‘Partilere çağrı yaptık’

Ağbaba, çalıştaya bu konuda yasa teklifi veren MHP, İYİ Parti ve HDP’yi de davet ettiklerini kaydetti. EYT sorununun siyaset üstü olduğunu belirten Ağbaba, “AKP dışındaki partilerin Meclis’te sayısal çoğunluğu var, eğer istenirse bu mağduriyet kısa sürede çözülebilir. Bu konuda yapıcı politikamızı sürdürüyoruz ve diğer partilere çağrı yapıyoruz. Gelin hep birlikte bu mağduriyeti giderelim” dedi.

<haber-dikey:1098352>

'Yanlış bilgilendirildi'

EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanlış bilgilendirildiğini belirterek, EYT’liler olarak kazanılmış haklarını istediklerini anlattı. Haber sitesi Duvar’a konuşan Özüpek, “Cumhurbaşkanımızın açıklamasında verilen bilgilere bakarak yanlış yönlendirildiğini düşünüyoruz. Uzmanlarla yaptığımız çalışmalara göre sayımız 700 bin kişi ve bütçeden alacağımız ücret yıllık 8-10 milyar liralık bir bedel. Biz hiçbir zaman erken emeklilik istemedik. Kazanılmış haklarımızı istiyoruz. Yani sigortamızın başladığı tarihlerde kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl emeklilikle girdiğimiz çalışma hayatında maç oynanırken kuralın değişmesiyle getirilen kriterlerin ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında, EYP’lilerin taleplerine tepki göstererek, “Böyle bir uygulama olamaz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler