‘Dolar’lı Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ile Erdoğan’ın mal varlığı 13 gün gecikmeyle dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Erdoğan’a 500 bin borçlu olanın büyük oğlu Ahmet Burak olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 28.08.2014 - 23:37
Abone Ol google-news

Yüksek Seçim Kurulu’nun 15 Ağustos’ta açıkladığı Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları, 13 gün gecikmeyle dünResmi Gazete’de yayımlandı. Sonuçlarla birlikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mal varlığı da duyuruldu. Erdoğan’a yıllardır 500 bin TL borçlu olan kişinin de Erdoğan’ın Ülker’deki hisselerini satmasının ardından denizcilik sektörüne giren büyük oğul Ahmet Burak Erdoğan olduğu ortaya çıktı. Köşk’e çıktığı gün itibarıyla 4 milyon 404 bin TL’si ve 10 bin TL’lik arsası bulunan Erdoğan, ulusal para biriminin yanı sıra 200 bin dolarlık döviz hesabını da bozdurmadı. Oysa Erdoğan, Twitter’a erişim yasağını hak ihlali olarak niteleyen Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruları“gayri milli” bulduğunu ifade etmişti. Erdoğan’ın, belediye başkanlığı ve AKP Genel Başkanlığı sırasında mal bildirimine eklediği eşi Emine Erdoğan’a ait “bilezikler” bildirimde yer almazken, 234 bin TL’lik lüks arabası listeye eklendi. Erdoğan’ın Ankara Subayevleri ve İstanbul Kısıklı’da ikamet ettiği konutlar, “aile dostlarından kiralık” oldukları için listede yer almadı.

YSK, Cumhurbaşkanlığı seçimleri kesin sonuçlarını 15 Ağustos’ta açıklamıştı. Açıklamanın ardından, sonuçların ve Erdoğan’ın mal beyanının Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte kendisinin Başbakanlık görevinin de sona ereceği yorumları yapılıyordu. Ancak aradan 13 gün geçmesine karşın sonuçlar Resmi Gazete’de yayımlanmamıştı. CHP ve MHP “anayasa ihlali” olarak değerlendirilen konuyu YSK’ye taşımış, kurul ise oyçokluğuyla her 2 dilekçenin de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine kararı vermişti.

Bu tartışmaların ardından Resmi Gazete’nin fiili sansürü Cumhurbaşkanlığı devir-teslim törenine saatler kala mükerrer sayıda yayımlanarak resmileşti. Gazetede sonuçlarla birlikte Erdoğan’ın mal varlığı da yayımlandı. Ancak mal varlığıyla ilgili listede ilginç bir ayrıntı göze çarptı. Erdoğan’ın avukatları tarafından seçim sürecinde YSK’ye teslim edilen mal bildiriminde yer verilen 500 bin TL’lik “alacağın” kaynağının, Erdoğan’ın büyük oğlu Ahmet Burak Erdoğan olduğu ortaya çıktı. Erdoğan’a borçlu olan kişi 2011’den bu yana gizli tutuluyordu.

 

4 milyon 404 TL

Resmi Gazete’de yayımlanan listeye göre Erdoğan’ın bugün itibarıyla memleketi Rize Güneysu’da değeri 10 bin TL olan 2 bin metrekarelik arsası, 8 ayrı banka hesabında toplam 4 milyon 404 bin TL’si bulunuyor. Erdoğan’ın ayrıca 200 bin doları var. Twitter’a erişim yasağı konusunda Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruları “gayri milli” bulan ve sık sık benzer çıkışlar yapan Erdoğan’ın Köşk’e çıkarken döviz hesabına dokunmaması da dikkat çekti. Abdullah Gül’ün döviz hesabı bulunmuyor.

 

Burak 3 yıldır ödemedi

Erdoğan’ın TL hesaplarındaki serveti, 3 yılda yaklaşık 1 milyon TL arttı. Erdoğan, en son 16 Haziran 2011’de mal varlığını açıklamıştı. O tarihte Erdoğan’ın bankada 3 milyon 390 bin 384 TL’si, 25 bin sterlini ve 199 bin 867 doları vardı. Erdoğan, daha sonra sterlin yatırımından vazgeçti.

 

Bilezikler yok

Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın mal varlığı da Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Köşk’ün yeni “first lady”sinin yalnızca 234 bin TL değerinde, 2011 model Audi A8 marka bir aracı bulunuyor. Emine Hanım’ın arabasının modeli de ilk kez dün ortaya çıktı. Erdoğan belediye başkanı iken 1998’de mal bildiriminde Emine Erdoğan’ın 300 TL’lik 8 bileziği, 200 TL’lik bir beşibiryerde altını da bildirimde yer almıştı.

 

Dostlar sağ olsun

Erdoğan’ın çocuklarına ait mal varlıkları ile Ankara Subayevleri’nde halen ikamet ettiği konut ve İstanbul Kısıklı’daki villa sosyal medyada tartışma konusu oldu. Erdoğan’ın çocuklarının hiçbiri velayeti altında olmadığı için mal varlıkları açıklanmadı. Erdoğan’ın Ankara Subayevleri’ndeki konutu ile İstanbul Kısıklı’daki villası ise kiralık. Subayevleri’ndeki evin sahibi eski Ankara milletvekili Faruk Koca, Kısıklı’daki villa ise Erdoğan’ın çocukluk arkadaşı Mehmet Gür’e ait. Urla’daki villalar da Erdoğan’ın üzerine kayıtlı görünmediği için başka isimlere ait olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

 

'İl başkanıyken sadece bir dairesi vardı'

Refah Partisi İstanbul İl Başkanlığı’nı da kapsayan süreçte Erdoğan ile 10 yıl çalıştığını, İl Başkan Yardımcılığı da yaptığını belirten Selman Esmerer, Erdoğan’ın Refah Partisi İstanbul il başkanıyken sahip olduğu mal varlığı hakkında “Hiçbir şeyi olmadığını, bir tek Kaptanpaşa’da bir dairesi olduğunu” söyledi. Esmerer, daha sonra ticarete atıldığını belirttiği Erdoğan’ın bu dönemde “orta seviyeye yükseldiğini” söyledi, “ancak bugün bahsedilen miktarların çalışmayla kazanılamayacağını” belirtti.

“Belki hazineden almıyorlar ama” diyen Esmerer, konuşmasının devamında kentsel dönüşüm ve TOKİ projelerinde konuşulan rantın önemli olduğunun altını çizdi. Esmerer, “TOKİ binalarındaki dairelerin ciddi bir bölümünün dar gelirliler açısından astronomik denilebilecek fiyatlarla satıldığına” işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler