27. madde dersi

Yurt savunması ve olağanüstü durumlarda alınabilen kamulaştırma kararı Danıştay savcısına göre amacına aykırı kullanıldı, yurttaş mağdur edildi.

Yayınlanma: 24.10.2018 - 22:51
Abone Ol google-news

Danıştay savcısı Üsküdar Mimar Sinan Meydan düzenlemesine ilişkin Bakanlar Kurulu tarafından olağan-üstü durum kapsamında alınan acele kamulaştırma kararına karşı çıktı. Savcı 27. maddenin yurt savunması ve olağanüstü durumlarda uygulandığını anımsatarak maddenin amacına aykırı kullanıldığını belirtti.

Kararı değerlendiren avukat Onur Cingil, “Bu süreçte, idare mahkemelerinin kendi verdikleri yürütmenin durdurulması kararlarından geri adım atması ve Danıştay’ın da aradan geçen 2 yıla rağmen bir türlü karar vermemesi sonucunda Üsküdar Belediyesi buradaki binaları adeta esnafın üstüne yıkmıştı. Danıştay savcısının mütalaası ile Üsküdar Belediyesi’nin talebi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile esnaf mülklerinin hukuksuz bir şekilde yıkıldığı ortaya konulmuştur. Oradaki esnafın çoğu yeni bir işletme açamadı, dükkânlarını kapattı, birçoğu Üsküdar’ı terk etti ya da Üsküdar’ın dört bir yanına savruldu. Kiracı olan esnaf ise burada en fazla mağdur olan taraf oldu. Şimdi bu görüş çerçevesinde çıkacak bir sonucu bekliyoruz. Aksi halde çok açıktır ki Danıştay’a baskı yapıldığı ortaya çıkacaktır” dedi.

Danıştay savcısı davaya görüş bildirdi. Acele kamulaştırma sürecine görüşünde ayrıntılı yer veren savcı kamulaştırma yapılırken özel mülkiyet hakkının korunması gerektiğine dikkat çekti. Savcı proje kapsamında olağan kamulaştırmanın kamu yararı nedeniyle yapılabileceğini belirtti ancak acele kamulaştırma yapılmasını gerektiren nedenlerin somut olarak ortaya konulmadığını vurguladı. Savcı kararın iptalinin uygun olacağını belirtti. Danıştay’ın davaya ilişkin kararı önümüzdeki günlerde açıklanacak.

12 bina yıkılmıştı

Üsküdar Mimar Sinan Meydan Düzenlemesi Projesi geçen yıllarda ilçe belediye binasının yıkılmasıyla başladı. Bu süreç kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından Mimar Sinan Meydanı Düzenleme Projesi gerekçe gösterilerek Tembel Hacı Mehmet Mahallesi Kasem Çeşme sokağı üzerindeki 12 taşınmaz hakkında acele kamulaştırma kararı çıkarıldı. Bu karar, “Kamulaştırma Kararı’nın 27. maddesine” göre alındı. Avukat Onur Cingil bu kararı iptal istemiyle yargıya taşıdı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler