CHP’de ibre eğilim yoklamasına kayıyor

Parti örgütü yerel seçimlerde aday belirlemek için önseçim talep ederken YSK takvimi nedeniyle bunun gerçekleşmesi zor görünüyor.

Yayınlanma: 03.11.2018 - 21:24
Abone Ol google-news

CHP, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimler için ön alarak, çalışmalara başlayan ve bu kapsamda aday açıklayan ilk parti oldu. CHP, 24 Ekim’de tam mutabakat sağlanan 105 belediye başkan adayını açıklayarak, kamuoyuna aday açıklama sürecini başlattı. Önümüzdeki iki hafta içerisinde de en az 150 adayın daha açıklanması için çalışmalar devam ediyor.

Birden fazla aday adayının olduğu ve örgütte farklı tartışmalara neden olan pek çok seçim bölgesinde aday belirlenirken önseçim yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Pek çok il ve ilçe örgütünde aday belirleme yöntemi olarak önseçim yapılması talepleri dile getiriliyordu. CHP içinde söz konusu talepler değerlendirilirken, hâkim gözetiminde yapılacak önseçim için olası resmi tarihin çok geç olabileceği endişeleri dillendirilmeye başlandı. Edinilen bilgiye göre, YSK’nin açıklayacağı seçim takviminde önseçim tarihinin 10 Şubat 2019 olarak ilan edilebileceği belirtiliyor. CHP kulislerinde seçimlere yaklaşık 1.5 ay kala yapılacak önseçimden çıkacak adayın kendini seçmene anlatması için yeteri kadar zamanı olmayacağı görüşü öne çıkıyor.

CHP yönetiminin YSK’nin açıklayacağı takvimde önseçim tarihinin çok geç olma ihtimali nedeniyle önseçime sıcak bakmazken, bunun yerine eğilim yoklaması yapılması öne çıkıyor.

PM’de karar alınacak

CHP Parti Meclisi’nin (PM) en geç kasım ayının ortasına kadar yapılması beklenen toplantısında önseçim konusunda önemli kararların alınabileceği ifade ediliyor. CHP PM’de bazı seçim bölgelerinde aday belirleme yöntemlerine ilişkin karar verilmesi bekleniyor.

YSK TAKVİME ALMAYABİLİR

Edinilen bilgiye göre YSK, seçim takvimine ilişkin karar alma ve genelge hazırlanmasına yönelik çalışmalarına 12 Kasım tarihinden itibaren başlayacak. YSK’nin seçim takvimini hazırlarken bir önceki yerel seçim takvimini örnek alacağı, siyasi partilerden gelecek taleplerin de değerlendirilerek resmi seçim takvimine ekleneceği bildiriyor. YSK’nin siyasi partilerden talep gelmemesi durumunda seçim takviminde önseçime yer vermeyeceği ifade ediliyor. YSK, daha önce 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde siyasi partilerden talep gelmemesi nedeniyle her iki seçim için belirlenen takvimde önseçime yer vermemişti. Siyasi partilerde bu yönde bir talep gelmemesi durumunda YSK önseçim tarihini seçim takvimine koymayacak.

 

Ankara’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimlerde özellikle Manisa adayı konusunda yetkinin örgütte olduğunu ifade ettiğini söyledi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon