Erdoğan Paris’te Trump’la görüşecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 10-11 Kasım tarihlerinde Fransa’ya yapacağı resmi ziyaret kapsamında ABD Başkanı Donald Trump’la görüşecek.

Yayınlanma: 04.11.2018 - 22:19
Abone Ol google-news

Rahip Andrew Brunson krizinin sona ermesinin ardından ilk kez yüz yüze görüşecek olan Erdoğan ve Trump’ın Suriye’de Münbiç yol haritası ile ABD’de tutuklu bulunan eski Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın durumu başta olmak üzere iki ülke arasında gerilime neden olan konuları ele almaları bekleniyor.

Erdoğan’ın Trump ile görüşmesi, Fransa’da ‘Ateşkes Günü’ olarak kutlanan etkinlikler kapsamında gerçekleşecek. İtilaf Devletleri ile Almanya arasında 11 Kasım 1918’de imzalanan Versay Antlaşması’yla Birinci Dünya Savaşı’nı resmi olarak bitiren ‘Ateşkes Günü’nün 100’üncü yıldönümü nedeniyle Fransa’nın başkenti Paris’te anma törenleri düzenlenecek.

Törenlere Erdoğan ve Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de aralarında bulunduğu 80 ülkenin lideri katılacak.

Geçen hafta karşılıklı olarak yaptırımların kaldırılmasının ardından Erdoğan, Türkiye’nin ABD’den diğer talebinin ABD’de tutuklu Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın serbest bırakılması olduğuna işaret etti. Erdoğan, Trump’ın kendisine “Bu konuda talimat vereceğim” dediğini de açıkladı. Ancak ABD yasalarına göre tutuklu bir sanığın iadesi için davanın temyiz sürecinde olmaması gerekiyor. ABD’de 32 ay hapis cezasına çarptırılan Atilla, cezaya itiraz ederek temyiz başvurusunda bulunmuş, davanın savcısı da cezanın az olduğunu savunarak ayrıca temyiz başvurusu yapmıştı. Atilla’nın Türkiye’ye iade edilebilmesi için temyiz başvurularının geri çekilmesi gerekiyor. Erdoğan’ın, Trump ile görüşmesinde YPG’ye verilen desteğin kesilmesi ve Münbiç yol haritasında ilerleme sağlanması konusundaki talebini tekrar aktarması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler