‘Abi-yeniyetme’ çözecek

Davutoğlu hükümetinde bakanların görev alanları belirlendi. Çözüm süreciyle ilgili yetki Arınç’ın oldu. Akdoğan da çözüm süreci için oluşturulacak sekretarya içinde yer alacak.

Yayınlanma: 02.09.2014 - 04:00
Abone Ol google-news



Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığındaki yeni AKP kabinesinde bakanların görev alanları belirlenirken, Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, parti ve hükümetin kiminle yola devam edeceği konusunda kamuoyu önünde “yeni yetme” ifadelerinin de içinde geçtiği kavganın tarafları
olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yeni Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a verilen görevler öne çıktı. Arınç, kabine dışı kalan Beşir Atalay’ın
yerine çözüm sürecinin sorumluluğunu alırken, Yalçın Akdoğan’ı da çözüm süreci için oluşturulacak sekreterya içinde yer alacak bakanlar arasında saydı. Yalçın Akdoğan’a da TRT, AA, RTÜK’ün sorumluluğu verildi. Dışarıdan bakan yapılan Numan Kurtulmuş’a politikaya yönelik aktif bir görev verilmedi.

Yeni hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısında yapılan görev dağılımı Arınç tarafından açıklandı. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, Arınç’a bağlandı. Arınç, bunun yanısıra, hükümet sözcülüğü, Danıştay ile ilişkiler, MGK kararlarının ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunulması ve kabulü halinde bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyon ve izlenmesi, insan haklarıyla ilgili kuruluşlar ve insan haklarıyla ilgili konularda koordinasyon, Kıbrıs ile ilgili koordinasyon, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden sorumlu olacak.

Arınç, Akdoğan, Ala, Bozdağ

sekreteryanın güçlendirileceğini belirterek, “Bu sekreterya içerisinde bazı bakan arkadaşlarımız yer alacaktır. Bunlar bendeniz, Sayın Yalçın Akdoğan, Sayın İçişleri Bakanı, ilgili kurumların başkanları. Esasen yürüyen ve devam eden Terörle Mücadele Üst Kurulu ve diğer kurulların da koordinasyonu bana verilmiştir. Alınan kararların yürütülmesi konusu Sayın Başbakanımızın direktifleriyle bir tek elden götürülmüş olacaktır” diye konuştu. Arınç, bazı bakanların süreç içinde özel rolleri bulunduğunu belirtirken,“Diyelim ki Sayın Adalet Bakanımız, Ada ile yapılan görüşmeler konusunda izin verme konusunda söz sahibi olduğu için ayrıca bilgi sahibidir de” diyerek Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın çözüm sürecindeki konumuna da vurgu yaptı.

Akdoğan medyadan sorumlu olacak

Erdoğan’ın siyasi danışmanı ve kabinenin yeni üyesi Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise “TBMM ile ilişkiler ve kamu diplomasiyle ilgili işlerin yürütülmesi” görevlerinden sorumlu olacak. Önceki hükümette Arınç’a bağlı olan Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT, AA ve RTÜK ise Akdoğan’a bağlandı.

‘Dış Türkler’ ve ‘afet’ Kurtulmuş’ta

Kabineye dışarıdan giren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise Medeniyetler İttifak Projesi’in yürütülmesinden sorumlu olacak. Atatürk Kültür Dil Tarih ve Yüksek Kurumu, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Kurtulmuş’a bağlı olacak.

Diyanet’ten Davutoğlu sorumlu

Davutoğlu hükümetindeki en dikkat çekici görevlendirme ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik oldu. Davutoğlu bir ilke imza atarak Diyanet’i Başbakan olarak bizzat kendisine bağladı. Arınç, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın daha önce bir Başbakan Yardımcısı uhdesinde bulunduğunu belirterek, Başbakan Davutoğlu’nun bizzat bu kurumu temsil etmek istediğini belirtti. Ayrıca, MGK Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı, TOKİ ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı da Davutoğlu’na bağlı olacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler