CHP'de liste savaşları kızıştı

Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘sade üye’ olarak desteğini açıklayan Mustafa Sarıgül, partiyle ilgili hesaplarını seçim sonrasına bıraktı. Muharrem İnce, Emine Ülker Tarhan’a Twitter’dan teklif götürdü.

Yayınlanma: 02.09.2014 - 21:22
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin “liderlik” için yarışacağı CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı’nda, Parti Meclisi listesi için yoğun kulis yürütülüyor. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun PM’ye almak istediği Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, kurultay sürecinde Kılıçdaroğlu’na destek açıklamakla birlikte “aktif görev almayacağını” duyurarak PM’de yer almayacağını açıkladı. Sarıgül’ün bu tavrı, parti yönetimiyle ilgili hesaplarını 2015 seçimleri sonrasına bıraktığı, kurultayda “çizilerek” muhaliflerinin eline koz vermemek için aday olmadığı şeklinde yorumlandı.

Kılıçdaroğlu’nun önceki akşam İstanbul’da görüştüğü Mustafa Sarıgül, dün bir açıklama yaparak parti yönetiminde aktif görev almayacağını duyurdu. Sarıgül, “Kurultay sonrası da, CHP’ye enerjimi, siyasi tecrübemi arkadaşlarımla beraber sunacağım. Partimizde aktif bir görev beklentisi içinde olmadan Sayın Kılıçdaroğlu’na destek vereceğim” dedi. Sarıgül’ün aktif görev almama kararının altında, listesini deldirmek istemeyen Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmanın yanısıra, parti yönetimine dönük hesaplarını 2015 genel seçimleri sonrasına bırakma kararının yattığı belirtiliyor. 2015 seçimlerinde milletvekili adayı olmayı planlayan Sarıgül’ün olası bir seçim yenilgisinin sorumluluğunu da almamış olacağına dikkat çekiliyor.

Kulislerde PM üyeliği için adı geçen İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ise PM üyeliği konusunda bir talebinin olmadığını ve Kılıçdaroğlu’ndan da bir öneri almadığını söyledi. Salıcı’nın 60 PM üyesinden biri olmak yerine İstanbul il başkanlığını tercih ettiği ve bu nedenle de PM’ye girmek istemediği belirtiliyor.

CHP kulislerinde, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun mevcut PM’nin en az yarısını değiştireceği ağırlıklı olarak sol ve liberal isimlere listesinde yer vereceği belirtiliyor.

 

Bekaroğlu bekliyor

Kılıçdaroğlu’na, PM adaylığı konusundaki yanıtını henüz bildirmeyen Mehmet Bekaroğlu’nun ise kurultayda “çizik yeme” endişesi nedeniyle ikilem yaşadığı belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu PM listesi için çalışmalarını sürdürürken, mevcut PM üyelerinin yanısıra, bazı yeni isimler de PM için üyeliklerini açıkladılar. Bu kapsamda Kılıçdaroğlu’nun yeniden listesine alabileceği belirtilen ve “genç” kontenjanından PM üyesi olan Gül Çiftçi ve Umut Akdoğan, adaylık kararı aldı. Sendikacılar, Yaşar Seyman, Yıldırım Kaya, Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, eski milletvekillerinden Bülent Tanık, Mehmet Tomanbay, PM üyesi Gaye Usluer, Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, gazeteci Kutlu Esendemir’in PM üyeliğine adaylıklarını açıkladılar. Seçime çarşaf liste ile gidileceği için PM üye adayı sayısının 700’ü bulabileceği belirtildi.

 

İnce’nin listesi eski vekil ağırlıklı

Genel Başkan adayı Muharrem İnce de liste çalşımalarını sürdürüyor. Listesinde ulusalcı bazı milletvkeillerine yer verecek olan İnce, bu kurultayda adaylık yarışına girmeme kararı alan Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’a twitter üzerinden adaylık teklif etti. İnce’nin ulusalcı kanattan Tanju Özcan, Süheyl Batum, Dilek Akagün Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu bazı isimleri listesine alması bekleniyor. İnce’nin listesinde ağırlıklı olarak eski milletvekillerine yer vereceği belirtiliyor.

 

Sav İnce için çalışıyor

Öte yandan Eski Genel Sekreter Önder Sav’ın Muharrem İnce için yoğun bir çalışma yürüttüğü belirtiyor. Bütün örgütleri tek tek arayarak İnce’ye destek isteyen Sav’ın yönetimde yer almak gibi özel bir talebinin de bulunmadığı, ancak İnce’nin listesinde yer vermek istediği belirtiliyor.

 

Çalışkan da PM yolunda

Kılıçdaroğlu’nun PM listesinde yer alması beklenen isimler arasında siyaset bilimci Koray Çalışkan da bulunuyor. Salıcı’ya yakın isimlerden olan Çalışkan’ın, 2015 seçimlerine dönük stratejisini “ekonomi” üzerine kurmayı planladığı belirtilen Kılıçdaroğlu’na ekonomi konusunda kapsamlı bir çalışma sunduğu öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler